Ευθύμιος Λέκκας: Άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές της Εύβοιας

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης Φυσικών καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, με αφορμή την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις δασικής γης στην Εύβοια, τόνισε την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να προληφθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν μετά τις πυρκαγιές από αρχές Σεπτεμβρίου

ή τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι είναι μια γνώριμη κατάσταση. «Παρόμοια γεγονότα ζήσαμε στην Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές». 

Εξηγώντας τα όσα πραγματοποιούνται στο περιβάλλον πριν και μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, ο καθηγητής ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μια άνοδο της θερμοκρασίας περίπου 0.5 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια και αυτό ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών ειδικά στις μεσογειακές περιοχές.

«Μετά τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές οι πυρκαγιές που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της γης.

Εν συνεχεία αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από την βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη Μάνδρα υπάρχει διπλάσιος όγκος στερεών υλικών σε σχέση με το νερό που πέφτει στην περιοχή. 

«Έχουμε να κάνουμε με πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν μια αλυσίδα. Όλα αυτά συμπλέκονται σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται και υποβαθμίζει το γεωπεριβάλλον. Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα μειώσουν το δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπο τέτοιων φαινομένων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα