Το προφίλ των εμπρηστών στην Ελλάδα - Τα κοινά σημεία όσων βάζουν φωτιές στη χώρα μας

Μία έρευνα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» έρχεται να ρίξει φως στο προφίλ των ανθρώπων που ευθύνονται για το άναμμα της φωτιάς σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα μας. 

Ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος βάσει στοιχείων που έχει συγκεντρώσει, καταλήγει ότι ο εμπρηστής τα εξής χαρακτηριστικά:

Είναι άνδρας άνω των 45 ετών, έγγαμος με παιδιά, ψυχικά υγιής, έχει στοιχειώδη εκπαίδευση και είναι αυτοαπασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα, ενώ ζει στην επαρχία.

Οι

εμπρηστές δεν πάσχουν κατ ανάγκην από κάποια ψυχιατρική νόσο, καθώς στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.

Τα στοιχεία ωρτόσο είναι απλώς ενδεικτικά, καθώς το 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια, ενώ το 40% των πυρκαγιών παραμένει τελικά ανεξιχνίαστο.

Μόνο το 1,6% των συλλήψεων καταδικάζεται. Δηλαδή στους 100 συλληφθέντες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια ή από πρόθεση, μόλις ο ένας τελικά καταλήγει στη φυλακή.

Συνήθως ο εμπρηστής βάζει τις φωτιές σε δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα