«Εφοδος» της Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής: Κάνετε λίγα, πολύ αργά

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παρενέβη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και πήρε το λόγο, σε έντονο ύφος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ – η οποία ήταν παράλληλα σε ανοιχτή γραμμή με τους επιτελείς της κεντρικής τράπεζας φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους ηγέτες «έχετε κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά», ενώ τους προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 15% φέτος, λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα lockdown για τον κορωνοϊό.

«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη και έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή μιας ύφεσης», ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η κ. Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να δομηθεί γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι απαιτείται ταχεία δημοσιονομική αντίδραση, δηλαδή αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ηταν μια αιχμηρή παρέμβαση προς τα κράτη του βορρά της Ευρώπης που διστάζουν να συναινέσουν σε συντονισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη. Αντίστοιχη πρόθεση έχει εκφράσει και η Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα