Εφαρμόζει τέλεια η μάσκα σας; Ένας αισθητήρας θα το διαπιστώσει

Ένας νέος αισθητήρας που αναπτύχθηκε στο MIT αξιολογεί το πόσο καλά ταιριάζει μια μάσκα στο πρόσωπο ενός μεμονωμένου χρήστη, γρήγορα και εύκολα.

Αν και είναι ακόμα σημαντικό να φοράμε μάσκα προσώπου, σε πολλές περιπτώσεις δεν προστατευόμαστε πλήρως εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει σωστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) σχεδίασε μια συσκευή για να αξιολογεί γρήγορα και εύκολα, το πόσο καλά εφάπτεται μια μάσκα στο πρόσωπο ενός μεμονωμένο χρήστη.

Γνωστό ως cMaSK

(conformable multimodal sensor face mask σε μετάφραση: συμβατός πολυτροπικός αισθητήρας μάσκας προσώπου), το εργαλείο σχεδιάστηκε ως μια λιγότερο ακριβή και πιο πρακτική εναλλακτική λύση στα μηχανήματα που αξιολογούν την εφαρμογή μιας μάσκας συγκρίνοντας τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων μέσα και έξω από αυτήν, τα οποία συνήθως βρίσκονται μόνο σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία.

Το cMaSK ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση. Αποτελείται από ένα εύκαμπτο ορθογώνιο πλαίσιο κατασκευασμένο από ένα βιοσυμβατό πολυμερές που χρησιμοποιείται σε ιατρικά εμφυτεύματα όπως τα στεντ, το οποίο προσκολλάται και αποκολλάται στη συνέχεια κατά μήκος των εσωτερικών άκρων μιας μάσκας. Σε αυτό το πολυμερές είναι ενσωματωμένοι 17 χωρητικοί αισθητήρες, δύο αισθητήρες θερμοκρασίας/υγρασίας και ένας αισθητήρας πίεσης αέρα. Η συσκευή ενσωματώνει επίσης ένα επιταχυνσιόμετρο και μια μονάδα Bluetooth.

Όταν ο χρήστης τοποθετεί αρχικά τη μάσκα στο πρόσωπό του, οι χωρητικοί αισθητήρες ανιχνεύουν ποια μέρη του πλαισίου (και επομένως της μάσκας) εφάπτονται στο δέρμα και ποια όχι. Για μια ιδανική σφράγιση, θα πρέπει σχεδόν όλοι οι αισθητήρες να αγγίζουν το δέρμα.

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης ανιχνεύουν ταυτόχρονα δραστηριότητες του χρήστη όπως ομιλία και βήχα, ενώ το επιταχυνσιόμετρο τις κινήσεις του σώματος όπως το περπάτημα και το τρέξιμο.

Όλες οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω Bluetooth σε μια εφαρμογή που συνδέεται σε μια φορητή συσκευή, η οποία με τη σειρά της έχει πρόσβαση σε έναν διακομιστή που αναλύει τα δεδομένα χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης. Στη συνέχεια, η εφαρμογή πληροφορεί τον χρήστη για το πόσο καλά ταιριάζει η μάσκα στο συγκεκριμένο πρόσωπο και για το πώς οι διαφορετικές δραστηριότητες και κινήσεις του επηρεάζουν αυτήν την εφαρμογή.

{https://www.youtube.com/watch?v=MGJPALCbrn4}

Όταν το cMaSK δοκιμάστηκε σε πέντε άνδρες και σε πέντε γυναίκες, τα δεδομένα προσαρμογής του βρέθηκαν να συμπίπτουν απόλυτα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν εμπειρικά από εκπαιδευμένο προσωπικό του Γραφείου Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας του MIT. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε συνολικά ότι οι δοκιμασμένες μάσκες εφάρμοζαν καλύτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέγουν επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες που τους ταιριάζουν άριστα στο πρόσωπό τους, αλλά και για να καθοδηγήσει τους κατασκευαστές στο σχεδιασμό μασκών με καλύτερη εφαρμογή..

Η εργασία της οποίας ηγήθηκαν οι Canan Dagdeviren, Siqi Zheng, Tolga Durak και Jin-Hoon Kim δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Electronics .

#ΜΑΣΚΑ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #MIT
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφαρμόζει,efarmozei