«Έχω αποδεχτεί ότι θα με πάρουν και θα μου πουν ότι είναι νεκρός»: Η μάχη ενάντια στο «σκοτάδι» των ναρκωτικών στο Dnews

Για το μαραθώνιο αγώνα που δίνει καθημερινά ώστε να βγει από το σκοτάδι των ναρκωτικών στο οποίο είναι βυθισμένος, μιλά ανοιχτά στα Dnews ο 30χρονος Χρήστος.

Η δύσκολη διαδρομή από την εξάρτηση στην απεξάρτηση, οι προσπάθειες του να αποκοπεί τελείως μπαίνοντας σε πρόγραμμα τέσσερις φορές και η επιμονή του να παλεύει ακόμα με τους «δαίμονές» του. Βρίσκει το σθένος και σηκώνεται κάθε φορά που πέφτει και συνεχίζει την πορεία του προς τον τερματισμό. Στόχος μία ημέρα να επιστρέψει «καθαρός» στην οικογένεια του.

«Το γολγοθάς δεν το παίρνανε όμως μόνο οι ίδιοι οι τοξικομανείς.

Η οικογένεια και φίλοι βιώνουν και αυτοί δύσκολες καταστάσεις». Πώς είναι όμως να βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά της ιστορίας. Η Κατερίνα εξηγεί στα Dnews πως διαχειρίζεται το γεγονός ότι αδερφός κάνει χρήση ουσιών. Σε αυτό το διαρκή αγώνα, βρίσκεται στα πλευρό του και περιγράφει την καθημερινότητα, μιλώντας παράλληλα και για τους φόβους της για τη ζωή του.

Ο Χρήστος διηγείται το πως ξεκίνησε ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους. «Άρχισα να κάνω χρήση κάνναβης στα 19 μου. Αυτή η τεράστια παγίδα που λένε τα παιδία σε αυτήν την ηλικία. Ένα τσιγάρο είναι μωρέ δεν τρέχει κάτι. Το ένα έφερε το άλλο. Έπειτα δοκίμασα ηρωίνη. Έχω μπει σε πρόγραμμα τέσσερις φορές. Οι τρεις ήταν σε επαρχία και η μία στην Αθήνα. Ήταν και η μοναδική φορά που είδα πρόοδο. Κάναμε ασκήσεις, κρατούσαμε σημειώσεις και συζητούσαμε ότι νιώθαμε. Παρα τις προσπάθειες ακόμα δεν έχω «καθαρίσει». Τις πρώτες φορές όταν έβγαινα από το κέντρο ήμουν επιθετικός, δεν έπινα όπιο, αλλά το έριχνα στο αλκοόλ. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Έχω προσπαθήσει να αποκοπώ από το περιβάλλον και τις παρέες που κάναμε χρήση. Ωστόσο πάντα με βρίσκουν και ξανακυλάω».

Και συνεχίζει λέγοντας «Είναι μία δύσκολη διαδικασία. Σταματούσα και ζούσα ένα μαρτύριο. Κρίσεις πανικού, πονούσε το σώμα, κρύωνα, ίδρωνα, σύνδρομο στέρησης. Αυτό που με στεναχωρεί και με θυμώνει περισσότερο είναι ότι έχω πληγώσει τους δικούς μου ανθρώπους. Δεν άντεχαν που με έβλεπαν έτσι και φυσικά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Είναι στο χέρι μου και στο χέρι του κάθε χρήστη να προσπαθήσει και να καθαρίσει. Έφυγα από το σπίτι πριν 7 χρόνια. Δουλεύω περιστασιακά και μένω σε φίλους. Δεν έχω καμία επαφή ούτε με τους γονείς μου, ούτε με τα αδέρφια μου. Αυτή την στιγμή δεν έχω τη δύναμη να απεξαρτηθώ. Εύχομαι στο μέλλον όμως να σταθώ στα πόδια μου, να καθαρίσω και να γυρίσω στην οικογένεια μου. Μόνο τότε θα το κάνω».

Από την πλευρά της η Κατερίνα της οποίας ο αδερφός κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών υποστηρίζει στα Dnews πως το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαλέγουν αυτό το δρόμο δεν έχουν επιστροφή. Ο αδερφός μου είναι χρήστης βαριών ουσιών. Περνάς από αρκετά στάδια ειδικότερα οι γονείς. Οι δικοί μας θεωρώ πως δεν το έχουν αποδεχτεί ακόμα πιστεύουν ότι ο αδερφός μου είναι μια χαρά. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τους δώσω να καταλάβουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και με το να του δίνουν για παράδειγμα χρήματα δεν τον βοηθούν. Οι απάντηση τους είναι αν δεν του δώσουμε θα το βρούμε πουθενά νεκρό. Ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια έχω καταβάλει με τον αδερφό μου. Ατέλειωτες ώρες συζητήσεων, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα».

Η Κατερίνα τονίζει πως «Έχει μπει δύο φορές σε πρόγραμμα όταν πράγματα ήταν τραγικά. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει στο σπίτι. Λυπάμαι και στεναχωριέμαι βαθιά, αλλά έχω συμβιβαστεί με το γεγονός πως αν δεν αλλάξει κάτι θα χτυπήσει μία ημέρα το κινητό μου για να μου πουν τα δυσάρεστα. Τώρα σκοπεύει να μπει ακόμα πάλι σε πρόγραμμα. Αυτή τη φορά τον βλέπω πιο αποφασισμένο. Εύχομαι να τα καταφέρει. Κανένας δεν το αξίζει αυτό. Ούτε οι αυτοί που κάνουν χρήση ούτε και οι οικογένειες. Μακάρι τα παιδιά από τα σχολεία να είχαν μάθημα που θα τους εξηγούσαν αναλυτικά τις επιπτώσεις των ναρκωτικών ουσιών, του αλκοόλ και γενικότερα των εξαρτήσεων. Όλα θα ήταν αλλιώς», καταλήγει στα Dnews.

* Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας χρειάζεται βοήθεια,
δείτε που μπορείτε να απευθυνθείτε.

ΚΕΘΕΑ (κεντρική διεύθυνση επικοινωνίας)
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Σορβόλου 24, 11636 Αθήνα
τηλ.: 210 9241993 – 6, φαξ: 210 9241986
email:[email protected]

#ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ #ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ #ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα