Μητσοτάκης σε Μόντι: Αναβάθμιση συνεργασίας με την Ινδία, στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Αναβαθμίζεται η συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ναρέντρα Μόντι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τον στόχο του διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου με την Ινδία.

Στο ευρύτατο πλαίσιο διεθνούς συμπόρευσης από τον τομέα της οικονομίας και την άμυνας μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι,

μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως Ελλάδα και Ινδία μπορούν να πορευθούν ως συνοδοιπόροι απέναντι στα «στοιχήματα» του «αύριο». Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέσα στην επόμενη τετραετία ενώ επισήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στην οικονομική συνεργασία, με επενδύσεις εκατέρωθεν.

«Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, τις μεγάλες ευκαιρίες σε πεδίο όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, την ανάγκη οι λαοί μας να συναντιούνται πιο εύκολα, υπάρχει δυναμική ινδική κοινότητα στην Ελλάδα που ζει φιλήσυχα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «αποδέχομαι με χαρά την πρόσκλησή σας να επισκεφθώ την Ινδία και ευχαριστώ για τις παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το κράτος μας αποτελεί την πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη, αυτό θα ανοίξει και ευκαιρίες για προσέγγιση. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της Σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους».

Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Από την πλευρά του, ο κ. Μόντι εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών εξαιτίας των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη συνέχεια μίλησε για «μια φιλική σχέση ανάμεσα στην Ινδία και την Ελλάδα».

«Έχουμε φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα», είπε επίσης και μίλησε για «ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Ινδίας». Ο κ. Μόντι επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού για το διμερές εμπόριο, λέγοντας ότι «στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου έως το 2030».

Στόχευση Μαξίμου

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Επενδύσεις

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες αναμένεται να διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται. Για το ελληνο-ινδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι, σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Σκοπός είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη- να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Στο γεύμα πρόκειται να μετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στο γεύμα εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία. Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII), ενώ από την ελληνική πλευρά, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

{https://www.youtube.com/watch?v=PgeMt8q6SSE}

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΙΝΔΟΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ #ΕΜΠΟΡΙΟ #ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΙΝΔΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα