e ΕΦΚΑ: Τριψήφιοι οι τύποι αποδοχών των ΑΠΔ, πότε ξεκινάει η υποβολή

Με την χρήση τριψήφιων τύπων αποδοχών θα πρέπει να υποβληθούν οι ΑΠΔ εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων μισθολογικής περιόδου Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα η υποβολή των ΑΠΔ θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου λόγω των αναγκαίων εργασιών προσαρμογής των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ και όχι νωρίτερα καθώς δεν θα είναι δυνατή η υποβολή ΑΠΔ.

Από την ημερομηνία αυτή (06/11/2020) και μετέπειτα, οι ΑΠΔ των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων – ακόμη και προγενέστερων μισθολογικών περιόδων του Οκτωβρίου 2020 - πρέπει να υποβάλλονται με την χρήση αποκλειστικά τριψήφιων τύπων αποδοχών.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία (06/11/2020) κάθε ενέργεια των αρμοδίων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στο Ο.Π.Σ./τ. ΙΚΑ.-ΕΤΑΜ (π.χ. διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με χρήση τριψήφιων τύπων αποδοχών, ανεξάρτητα τη χρονική περίοδο αναφοράς (δηλ. και για μισθολογικές περιόδους προγενέστερες του Οκτωβρίου 2020).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των μηχανογραφικών υποδομών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, που προέκυψαν ιδιαίτερα κατά το τρέχον έτος, από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με το Γενικό Έγγραφο 279014/2020 του Φορέα, τροποποιούνται μερικώς οι τεχνικές προδιαγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) των εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων.

Η τροποποίηση αφορά επέκταση κατά ένα ψηφίο του μήκους του πεδίου «Τύπος Αποδοχών» (Τ.Α.) της ΑΠΔ από δύο (2) σε τρείς (3) χαρακτήρες. Συγκεκριμένα, αφενός οι υφιστάμενοι διψήφιοι τύποι αποδοχών (01, 02, 03 ………99) θα μετατραπούν σε τριψήφιους με την προσθήκη του ψηφίου 0 στην αρχή τους (001, 002, 003………..099) και αφετέρου θα είναι δυνατή η χρήση, σε όσες περιπτώσεις κριθεί αναγκαίο από τον e-ΕΦΚΑ, τύπων αποδοχών με αρίθμηση από 100 έως 999.

Η ανωτέρω τροποποίηση δεν αφορά τις ΑΠΔ του Δημοσίου (νέα εφαρμογή υποβολής ΑΠΔ μονίμων δημοσίων υπαλλήλων) και των εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων (δημόσιων και ιδιωτικών), για τις οποίες θα εξακολουθήσει η χρήση διψήφιων τύπων αποδοχών (01, 02……99) κατά τα γνωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα