Τι είναι το εντυπωσιακό shelf cloud που σχημάτισε η «Κίρκη» στον ουρανό της Αθήνας

Νέφος «ράφι» (shelf cloud) σχηματίστηκε στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Κίρκη", όπως δείχνει μια εντυπωσιακή φωτογραφία που δημοσίευσε το Meteo.

Σύμφωνα με το meteo.gr, το shelf cloud είναι σύννεφο βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών

καταιγίδων. Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα.

{https://twitter.com/meteogr/status/1321373471469936640?s=20}

Το πέρασμα της "Κίρκης"

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10 από την Κίρκη, κατά κύριο λόγο στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι καταγράφηκαν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Όπως φαίνεται σε αυτόν, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Σημαντικά φαινόμενα σημειώθηκαν και από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Πέμπτης , κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας (30 χιλιοστά), στους Φούρνους Ικαρίας (29 χιλιοστά) και στη Θάσο (29 χιλιοστά). 

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος κατέγραψε σε εικόνες υπερύθρου φάσματος όλη την πορεία του χαμηλού από το βράδυ της Τρίτης 27/10 έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10. Τις εικόνες αυτές επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Παρασκευή, εκτός από τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα όπου αναμένονται βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο

Πηγή: Meteo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα