Δούρου: Να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ως συστημικό φαινόμενο

«Η μετανάστευση ουσιαστικά είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Η ευρωπαϊκή ιστορία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Ειδικά αυτές τις μέρες, που η 35η Σύνοδος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος ευθύνεται, μεταξύ άλλων δεινών, και για τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών», δήλωσε σε συνέντευξή της στο κανάλι του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Μεταξύ άλλων η κ. Δούρου

ανέφερε πως «Το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο είναι μία πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δίνοντας μάχη κατά των προκαταλήψεων, των προκατασκευασμένων ιδεών, της άγνοιας - όλων των παραγόντων δηλαδή που ανοίγουν τον δρόμο στον νεοναζισμό και την ξενοφοβία», ενώ θύμισε ότι στο παρελθόν η Ευρώπη πλήρωσε εξαιρετικά βαρύ τίμημα όταν έχασε αυτή τη μάχη.

«Η υπερψήφιση χθες της Έκθεσης για τον ρόλο των συνοριακών περιφερειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απότισης φόρου τιμής στις θεμελιακές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου», σημείωσε η Ρένα Δούρου.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης σαφούς θεσμικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, ως συστημικού ζητήματος και όχι ως κρίσης.

Παρατήρησε ότι απαιτούνται «συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική υποδοχή και ένταξη των προσφύγων / μεταναστών», φέρνοντας το παράδειγμα της ίδρυσης και λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής του Κέντρου Logistics, που πλέον αποτελεί αναγνωρισμένη καλή ευρωπαϊκή πρακτική.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, με αφορμή Έκθεση για Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων στη διακυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για αγώνα διαρκείας που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ άλλοτε». «Γιατί είναι πλέον κοινός τόπος ότι η αποτυχία αντιμετώπισής της διαφθοράς δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανόδου της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η διαφθορά υπονομεύει τη Δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα