Χαμός με πλαστά πιστοποιητικά εμβολίων στη μαύρη αγορά της Μόσχας

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να κατακλύσουν την αγορά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά την ανακοίνωση του δημάρχου της Μόσχας αυτό το μήνα ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικοί για τους περισσότερους υπαλλήλους.

Οι λογαριασμοί που διαφημίζουν τη διαθεσιμότητα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εμφανίστηκαν ξαφνικά ως οπαδοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των Ρώσων που αναγνώρισαν ότι εργάζονται σε εστιατόρια ή μπαρ.

Μια νέα μαύρη αγορά γεννήθηκε

με ένα βαθύ δυνητικό πελατολόγιο: Πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν ακόμη και εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ένας μπάρμαν, ο οποίος παρείχε στην Washington Post ένα αντίγραφο των ιδιωτικών μηνυμάτων του στο Instagram, έστειλε ένα ερώτημα σε έναν λογαριασμό σχετικά με το κόστος ενός πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η απάντηση ήταν άμεση: Η τιμή ήταν περίπου 25 δολάρια και ο μπάρμαν απλά χρειαζόταν να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Ο μπάρμαν μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τη συμμετοχή του σε παράνομη επιχείρηση.

Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που πωλούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έρχεται καθώς η Μόσχα έχει διατάξει το 60 τοις εκατό των εργαζομένων που αλληλεπιδρούν με το κοινό — δασκάλους, οδηγούς ταξί, πωλητές και άλλους — να εμβολιαστούν ή να βρουν διαφορετικές θέσεις εργασίας. Οι εργοδότες τους υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα, απαιτούν επίσης από τα εστιατόρια και τα μπαρ να περιορίσουν την είσοδο σε άτομα με κωδικό QR που επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό τους ή την απόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού PCR εντός των προηγούμενων τριών ημερών. Οι αρχές της Μόσχας προειδοποίησαν επίσης ότι τα νοσοκομεία θα αρνηθούν τη συνήθη ιατρική περίθαλψη στους ανεμβολίαστους.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι φοβούνται περισσότερο να εμβολιαστούν από ό, τι να προσβληθούν από τον κορoνοϊό. Αυτό καθιστά την αγορά ενός πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού μια ελκυστική επιλογή.

"Διασκεδάζω από το περασμένο καλοκαίρι και έχω αλληλεπιδράσει με πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν πραγματικά covid-19", δήλωσε η Άννα, μια 23χρονη φοιτήτρια πανεπιστημίου που μίλησε με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούσε μόνο το επώνυμό της για να μιλήσει για το θέμα. Είχε σκεφτεί να αγοράσει ένα ψεύτικο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στη συνέχεια αποφάσισε να μην το κάνει.

"Δεν αρρώστησα. Δεν έχω αντισώματα. Έτσι, μόλις έβγαλα ένα συμπέρασμα ότι ίσως δεν είμαι επιρρεπής στο να το πάρω. Γιατί να πάρω το εμβόλιο αν το σώμα μου λειτουργεί καλά χωρίς αυτό;" πρόσθεσε. "Απλά δεν το εμπιστεύομαι τόσο πολύ."

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, υπήρχαν 500 καταχωρημένα ονόματα για την πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, σύμφωνα με το Forbes. Τα πιστοποιητικά πωλούνται επίσης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και σε φόρουμ Dark Web.

Μερικοί από τους λογαριασμούς που φιλοδοξούν να πουλήσουν τα πιστοποιητικά έχουν ήδη πάντως διαγραφεί.

Η Μόσχα προσπάθησε να εμποδίσει τους παραχαράκτες επιμένοντας στην καταχώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού με κωδικούς QR — και όχι με ένα απλό φυσικό έγγραφο.

Πως λειτουργεί

Ο πωλητής του πλαστού πιστοποιητικού επικοινωνεί με έναν ιατρικό επαγγελματία με πρόσβαση σε δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με έναν αεροσυνοδό που βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πλαστού πιστοποιητικού. Μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να προστατεύσει την απασχόλησή της.

Στη συνέχεια, ο γιατρός ρίχνει ένα φιαλίδιο της πρώτης δόσης και συνδέει τον σειριακό αριθμό του φιαλιδίου με το όνομα του πελάτη στο κρατικό σύστημα, είπε. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το ίδιο συμβαίνει και για τη δεύτερη βολή. Το πιστοποιητικό εμβολίου είναι τότε έτοιμο και είναι — για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς — πραγματικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα