«Αστερίσκοι» στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από τους Θεσμούς

Παρεμβάσεις στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών συμβάσεων, είναι οι βασικές απαιτήσεις που εγείρουν οι Θεσμοί.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που συντάχθηκε με την ελληνική πλευρά, τονίζεται ξεκάθαρα ότι το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει τη δέσμευση να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καλύψει αυτά τα νέα προαπαιτούμενα.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν τα εξής:

*ΟΜΕΔ: Με νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση, πρέπει να δεσμεύεται ότι στο εξής θα παρέχεται άλλη μία ευκαιρία μέσω του ΟΜΕΔ για τη διαδικασία της μεσολάβησης. Στόχος είναι να καταστεί εφικτό οι δύο πλευρές, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να έλθουν σε συμφωνία πριν ενεργοποιηθεί η διαδικασία της διαιτησίας.

*Συλλογικές Συμβάσεις: Από τον Αύγουστο και μετά επανέρχεται το καθεστώς της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Όμως το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται με εγκύκλιο να περιγράφει τον τρόπο που θα ελέγχει, αν σε έναν κλάδο, μπορεί η σύμβαση να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του. Στην εγκύκλιο θα ορίζεται η αναβάθμιση του συστήματος Εργάνη που θα μπορεί να ελέγχει τον αριθμό των εργαζομένων, για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων που θα βελτιώνουν τα ποιοτικά στοιχεία του συστήματος, θα μπορεί να λειτουργήσει ένας μηχανισμός που θα δίνει ή όχι το δικαίωμα επέκτασης μιας συλλογικής σύμβασης.

*Αδήλωτη εργασία: Οι Θεσμοί ζητούν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και ειδικά το καθεστώς που διέπει τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την αδήλωτη απασχόληση. Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα μείωσης του προστίμου έως και 80%, εάν ο εργοδότης δεχτεί να προσλάβει τον εργαζόμενο και να καταβάλλει κανονικά τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές του.

*Έλεγχοι: Οι Θεσμοί ζητούν να βελτιωθεί το επίπεδο των ελέγχων στην αγορά εργασίας. Για το λόγο αυτό, πιέζουν ώστε να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, με αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θέλουν να μπορεί να διασυνδέεται ηλεκτρονικά εφεξής το ΣΕΠΕ, το ΚΕΑΟ, η ΕΛΑΣ, η ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ και οι εφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα