Αρχιραββίνος της Μόσχας Πίνχας Γκόλντσμιντ: «Ανόητος ισχυρισμός του Πούτιν ότι η Ουκρανία κυβερνάται από νεοναζί»

Ο εξόριστος αρχιραββίνος της Μόσχας, Πίνχας Γκόλντσμιντ, αναφέρει ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, πριν γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις δυσκολίες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο εξόριστος αρχιραββίνος της Μόσχας, Πίνχας Γκόλντσμιντ, λέει ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία όσο ακόμα μπορούν, πριν γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις δυσκολίες που προκαλεί ο πόλεμος

στην Ουκρανία.

«Αυξάνεται ο αντισημιτισμός»

«Όταν ανατρέχουμε στη ρωσική ιστορία, όποτε το πολιτικό σύστημα κινδύνευε, βλέπαμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να κατευθύνει την οργή και τη δυσαρέσκεια των μαζών προς την εβραϊκή κοινότητα.Το είδαμε αυτό στην εποχή των τσάρων και στο τέλος του σταλινικού καθεστώτος».

«Βλέπουμε να αυξάνεται ο αντισημιτισμός, ενώ η Ρωσία επιστρέφει σε ένα νέο είδος Σοβιετικής Ένωσης.

Γι' αυτό πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για τους Ρώσους Εβραίους είναι να φύγουν», είπε μιλώντας στον Guardian.

Ο Πίνχας Γκόλντσμιντ παραιτήθηκε από τη θέση του και έφυγε από τη Ρωσία τον Ιούλιο, αφού αρνήθηκε να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αρνήθηκα να υποστηρίξω τον πόλεμο»

«Οι ηγέτες της κοινότητας δέχθηκαν πιέσεις να υποστηρίξουν τον πόλεμο και εγώ αρνήθηκα να το κάνω. Παραιτήθηκα επειδή το να συνεχίσω ως αρχιραββίνος της Μόσχας θα αποτελούσε πρόβλημα για την κοινότητα λόγω των κατασταλτικών μέτρων που λαμβάνονται κατά των αντιφρονούντων».

Οι Εβραίοι της Ρωσίας μεταναστεύουν κατά δεκάδες χιλιάδες τα τελευταία 100 χρόνια, πρώτα στην Ευρώπη και την Αμερική και πιο πρόσφατα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1926 υπήρχαν 2.672.000 Εβραίοι στην τότε Σοβιετική Ένωση, το 59% από αυτούς στην Ουκρανία.

Σήμερα μόνο περίπου 165.000 Εβραίοι παραμένουν στη Ρωσική Ομοσπονδία σε έναν συνολικό πληθυσμό 145 εκατομμυρίων.

Ο Πίνχας Γκόλντσμιντ είπε ότι πίστευε ότι από την έναρξη του πολέμου, το 25% με 30% όσων είχαν παραμείνει είχαν φύγει ή σχεδίαζαν να το κάνουν.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της Ρωσίας έκλεισε το ρωσικό παράρτημα του Jewish Agency, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τη μετανάστευση στο Ισραήλ.

«Υπάρχει ένα τμήμα της ρωσικής κοινωνίας που λέγεται κρεάκελ, η δημιουργική τάξη των επιχειρηματιών και των πολιτιστικών ηγετών, των διανοουμένων και των καλλιτεχνών", δήλωσε ο Γκόλντσμιντ, "και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία, γεγονός που είναι και θα είναι πολύ επιζήμιο για τη ρωσική κοινωνία».

Είπε ότι ένα μεγάλο μέρος της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία έχει επίσης φύγει και είναι τώρα πρόσφυγες στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Ρουμανία.

Η Ουκρανία έχει μακρά ιστορία αντισημιτισμού από τα πογκρόμ στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη διευκόλυνση των σφαγών των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πιο διαβόητη από αυτές ήταν η δολοφονία 33.000 Εβραίων στο Babi Yar στο Κίεβο το 1941.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την ιστορία, δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν έκρυψε την εβραϊκότητά του, εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με ποσοστό άνω του 70% των ψήφων.

«Ανόητος ισχυρισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία κυβερνάται από νεοναζί»

«Δείξτε μου μια άλλη χώρα που βρίσκεται στα χέρια ναζιστών, όπου η εβραϊκή κοινότητα ευημερεί.

Ωστόσο, δεν ξέρω πόσο Εβραίος αισθάνεται ο Ζελένσκι. Παίζει το εβραϊκό χαρτί για να ζητήσει βοήθεια από το Ισραήλ».

Ο Πίνχας Γκόλντσμιντ σημείωσε επίσης ότι ενώ οι Εβραίοι της Ρωσίας αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, ο αντισημιτισμός αυξάνεται σε αυτό που για καιρό θεωρούνταν εβραϊκό καταφύγιο, τις ΗΠΑ.

«Αυτό που αλλάζει είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο πολωμένο, αλλά και ότι ο διάλογος έχει ανατραπεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πόλωση που βλέπουμε έχει κάνει τον αντισημιτισμό πολύ πιο αποδεκτό».

Οι δήμαρχοι 53 πόλεων από 23 χώρες συναντήθηκαν στην Αθήνα νωρίτερα αυτό το μήνα για να συζητήσουν πώς να καταπολεμήσουν την παγκόσμια άνοδο του αντισημιτισμού.

#ΠΙΝΧΑΣ_ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΝΤ #ΜΟΣΧΑ #ΕΒΡΑΙΟΙ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα