Απόλυτη προτεραιότητα στο επιχειρησιακό πεδίο, προετοιμασία για ταχεία καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις στους πληγέντες

Με το βλέμμα στραμμένο στο επιχειρησιακό πεδίο και κατά την σημερινή, επίσης δύσκολη ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει τον περιορισμό των πύρινων μετώπων για να προχωρήσει και το ίδιο στην αποτίμηση της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού στην πρώτη σοβαρή κρίση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία έχει διαφοροποιήσει πλήρως και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Μετά την χθεσινή επίσπευση της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται

να αναβάλει και την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να επικεντρωθεί στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά και της ταχείας δρομολόγησης της χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες .

Στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνται την συγκεκριμένη στιγμή μόνο με την εξέλιξη της επιχειρησιακής προσπάθειας για κατάσβεση των πυρκαγιών, γνωρίζουν ωστόσο πως η επόμενη ημέρα θα φέρει στο προσκήνιο και μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επάρκεια της πρόληψης και προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου και με τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Ήδη αναδεικνύουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα για ενίσχυση των διαθέσιμων μέσων, για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων, αλλά και για την υλοποίηση σχεδίου έγκαιρου καθαρισμού οικοπέδων και αγροτεμαχίων από τους δήμους.

Πρώτα απ' όλα πάντως αξιολογείται ως αποτελεσματική η λειτουργία του 112 για προληπτικές εκκενώσεις και τονίζεται ότι υπήρξε συντονισμός όσον αφορά την πρώτη προτεραιότητα που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όσον αφορά την δεύτερη προτεραιότητα που συνδέεται με την προστασία των περιουσιών, είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές καταστροφές και η έμφαση θα δοθεί στην άμεση καταγραφή των ζημιών- με τον μηχανισμό να κινείται ήδη από χθες όπου αυτό είναι εφικτό- και στην ταχεία καταβολή της κρατικής αρωγής στους πληγέντες, στον απόηχο της διαβεβαίωσης που έδωσε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη δήλωση που έκανε από τις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πάντως ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με φωτιές σε πολλές περιοχές και σε κάποιες από αυτές με μέτωπο πολλών χιλιομέτρων και αναδεικνύουν την δυσκολία όταν μιλάμε για πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων και διάσπαρτα σπίτια.

Σημειώνουν δε ότι μόνο χθες είχαμε 47 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, αντιμετωπίστηκαν αμέσως χωρίς να λάβουν διαστάσεις.

Όσον αφορά τα διαθέσιμα μέσα, στην κυβέρνηση επιμένουν πως κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο είναι αυξημένα, όπως και το προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οχήματα φθάνουν τα 3.725 από 3.410, τα εναέρια μέσα 96 έναντι 84 πέρυσι, ενώ και ο αριθμός των πυροσβεστών ανέρχεται σε 16.080, εκ των οποίων 11.260 μόνιμοι.

Αναφορικά με τις προληπτικές δράσεις, επισημαίνεται ότι έχουν δοθεί φέτος στους δήμους χρήματα για καθαρισμό των εκτάσεων νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ έχει ψηφιστεί το 2022 και διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους δήμους όπου δεν καθίσταται οικειοθελής η διαδικασία του καθαρισμού των εκτάσεων να το κάνουν αυτεπαγγέλτως.

Οι αιχμές κυβερνητικών στελεχών για το εάν στο σύνολό της η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αξιοποιήσει αυτά τα "εργαλεία" είναι σαφείς το τελευταίο 48ωρο και προφανώς αντιλαμβάνεται κανείς πως ουδόλως τυχαία ήταν η ειδική αναφορά που είχε κάνει και ο πρωθυπουργός στις υποχρεώσεις των δήμων κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όταν ζήτησε " έστω και τώρα", όπως είχε πει, "την απαραίτητη συνεργασία όλων των δήμων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του συντονισμού ο οποίος έχει δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου".

Στο ζήτημα των προληπτικών δράσεων των δήμων αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης όσο και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, 25 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν και την χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα φέρουν στο προσκήνιο και την συζήτηση για την μεγάλη εικόνα που σχετίζεται με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση είναι άλλωστε αποφασισμένη να την αναδείξει με αφορμή τι συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο. Από τον παρατεταμένο και σφοδρό καύσωνα στην Ευρώπη και την εκτίμηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ότι το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη -48,8 βαθμοί το 2021 στη Σικελία- μπορεί να «σπάσει» αυτή την εβδομάδα, μέχρι τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά, τους 43 βαθμούς επί πολλές ημέρες στο Φοίνιξ της Αριζόνα και την θερμοκρασία- ρεκόρ 52,2 βαθμών που έδειξαν τα θερμόμετρα σε πόλη στην βορειοδυτική Κίνα.

#ΜΕΓΑΡΟ_ΜΑΞΙΜΟΥ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΦΩΤΙΕΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΚΡΑΤΙΚΟΣ_ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα