Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο πριν και μετά το επεισόδιο στα Ίμια

Πρόσκαιρα μπορεί να αποκλιμακώνεται η ένταση που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια, με την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή, ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών σε αφήνει σε ησυχία τα ελληνικά επιτελεία στο ΥΕΘΑ να ησυχάσουν.

Για πρώτη φορά με επίσημη ανακοίνωσή τους οι Τούρκοι τονίζουν ότι τα Ίμια είναι δικά τους προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών «προχώρησε σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων».

Στο βίντεο από το kalymnosnews βλέπετε εικόνες μετά το περιστατικό. Το Umut βρίσκεται πιο μακρυά, στις τουρκικές ακτές, ενώ στην περιοχή διακρίνεται ελληνικό σκάφος που παρακολουθεί διακριτικά. Δύο άλλα τουρκικά σκάφη, μικρότερα σε μέγεθος έχουν λάβει θέσεις το ένα βόρεια και το άλλο νότια των βραχονησίδων Ίμια.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Από εκεί και πέρα όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους, ότι η Άγκυρα είπε ρητά στην Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις για να υπάρχουν καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παραλήρημά του βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Το χρονικό του επεισοδίου
Το ελληνικό σκάφος του λιμενικού βρίσκεται στο σημείο για περιπολία, είναι όμως σε ακινησία και έχει 27 άτομα πλήρωμα.

Το τουρκικό σκάφος είναι στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη. Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος” (ΛΣ090) βρισκόταν απέναντι στα τουρκικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα