Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο - Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου 2026, άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 των πρωί , με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,1%.

Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan

Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την κυβερνητική αλλαγή και η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται ότι Ελληνικό Δημόσιο ήδη έχει δανειστεί με την έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου περίπου 5 δισ. ευρώ. Επομένως με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος είχε προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ ή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Κάτω από το 2% η απόδοση

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται ισχυρή ζήτηση από μακρορχρόνιους θεσμικούς επενδυτές για το νέο 7ετές ομόλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ εναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ηδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετων και 10ετών ομολόγων. Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις θα μποροούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους και καθιστώντας ευχερέστερο το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο - Εκδόθηκε το ΦΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοιξε, 7ετές,anoixe, 7etes