Σύνοδος Κορυφής: Κλείνει τον εναέριο χώρο της η ΕΕ για τη Λευκορωσία - Παγώνουν επενδύσεις 3 δισεκ. ευρώ

Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα των 27, απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Αποφασίσθηκαν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκορωσία ύστερα από την αεροπειρατεία σε πτήση της Ryanair.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

ενώ συμφώνησαν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Παράλληλα το Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, Ρόμάν Προτασένκο και της συντρόφου του.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί

Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει άμεσα το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό

Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό βάσει των σχετικών κυρώσεων

Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν αυτές τις αεροπορικές εταιρείες.

{https://twitter.com/BarendLeyts/status/1396916367031476224?s=20}

Μητσοτάκης για «κρατική αεροπειρατεία»: Δεν αρκούν οι φραστικές καταδίκες, ισχυρές κυρώσεις άμεσα

Λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκληρή γλώσσα απέναντι στη Λευκορωσία σχετικά με την ενέργειά της να οδηγήσει στο έδαφός της πτήση της Ryanair ώστε να συλλάβει καταζητούμενο Λευκορώσο, μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους.

Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα ζητήματα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού ο οποίος θα διέπει την λειτουργία του πιστοποιητικού COVID, που αποτέλεσε εξάλλου ελληνική πρωτοβουλία», και συμπλήρωσε:

«Και χαίρομαι ιδιαίτερα που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

«Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση “Ελευθερία” χτίζουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε.

Παγώνουν επενδύσεις 3 δισεκ. ευρώ

Νωρίτερα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και ακόμα περισσότερο στο θέμα της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

Μέρκελ: Άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου ακτιβιστή

Επίσης νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει την απελευθέρωση των Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα, αλλά και πρόσθετες κυρώσεις κατά τους καθεστώτος της Λευκορωσίας.

Συγκεκριμένα, η Α. Μέρκελ προσερχόμενη στη συνάντηση των 27 δήλωσε ότι, "συναντιόμαστε σήμερα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητήσουμε για τον COVID τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το κλίμα και τα τρέχοντα. Θα είναι μια πολύ έντονη συζήτηση, ειδικά για τη Ρωσία. Φυσικά, έχουμε ένα ακόμα ζήτημα, λόγω των πρωτοφανών ενεργειών των αρχών της Λευκορωσίας.

Είδαμε μια εξαναγκαστική προσγείωση που οδήγησε στη σύλληψη ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Ρομάν Πρατάσεβιτς. Και ο Ρομάν Πρατάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως".

Όλες οι άλλες εξηγήσεις για αυτήν την προσγείωση του αεροπλάνου Ryanair είναι εντελώς αβάσιμες

"Το ίδιο ισχύει και για τη σύντροφό του, Σόφια Σαπέγκα. Θα απαιτήσουμε και ταυτόχρονα να συζητήσουμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε κατά της Λευκορωσίας. Και αυτό ως μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό περιλαμβάνει σίγουρα νέες καταχωρήσεις. Ο Πρόεδρος Λουκασένκο είναι ήδη εισηγμένος. Περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα της άρνησης της αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας να πεταέι (στην ΕΕ) και, φυσικά, μιας διεθνούς έρευνας και, όπως είπα, την απελευθέρωση των συλληφθέντων", σημείωσε.

"Αύριο θα μιλήσουμε εντατικά για ζητήματα προστασίας του κλίματος. Δεν πρόκειται για συμπεράσματα αλλά για προετοιμασίες για την απόφαση της Κομισιόν στις 14 Ιουλίου. Γι `αυτό είναι καλό εάν τα κράτη μέλη έχουν ήδη πραγματοποιήσει συζήτηση και η Κομισιόν έχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο θέλουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα για όλη την Ευρώπη έως το 2050", πρόσθεσε η Μέρκελ.

Οπως είπε, η Γερμανία έχει πραγματοποιήσει ήδη πολλά, έχουμε ενισχύσει τους εθνικούς μας στόχους και θέλουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 και έτσι θα έχουμε μια καλή συμβολή στις ευρωπαϊκές λύσεις. "Αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά ζητήματα βιομηχανικής πολιτικής σε καιρούς αλλαγής του κλίματος και επίσης του δίκαιου εμπορίου, δείτε τη φορολογία χωρών που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την προστασία του κλίματος.

Όπως είπα, αυτά είναι όλα περίπλοκα ερωτήματα, όχι αποφάσεις, αλλά μια σημαντική προκαταρκτική συζήτηση", κατέληξε η Καγκελάριος.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΛευκορωσίαΕΙΔΗΣΕΙΣΜινσκ
Keywords
Τυχαία Θέματα