Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για τους αστυνομικούς, νέες άδειες με αποδοχές και μείωση του ωραρίου με νέο ΠΔ

Μια σειρά από αλλαγές που βελτιώνουν τα εργασιακά των αστυνομικών περιλαμβάνεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη.

Το Διάταγμα παραχωρεί αρκετά συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα στο προσωπικό της ΛΕ.ΑΣ αλλά και μία σειρά από Οργανωτικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα παρατείνεται κατά ένας έτος το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετούν οι αξιωματικοί που κατέχουν τους βαθμούς του Αρχηγού (ανέρχεται στο 66ο έτος) του Αντιστράτηγου (64ο έτος) του Υποστράτηγου

(63ο έτος) του Ταξίαρχου (62 έτος) και Αστυνομικού Διευθυντή (60 έτος), ενώ παραχωρούνται και αρκετές άδειες, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν στους υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται άδεια γάμου 5 ημερών με αποδοχές, άδεια θανάτου συζύγου ή συγγενικού προσώπου έως β βαθμού 5 ημερών με αποδοχές και άδεια 22 ημερών ετησίως στο αστυνομικό προσωπικό το οποίο πάσχει από νόσημα για το οποίο απαιτούνται μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας.

Περιλαμβάνεται επίσης άδεια μητρότητας στις γυναίκες, άδεια 3 ημερών με αποδοχές στους άνδρες αστυνομικούς σε περίπτωση γέννησης τέκνου , άδεια στους αστυνομικούς που υιοθετούν παιδί ή αποκτούν παιδί με την διαδικασία της παρένθετης μητέρας αλλά και άδεια 9 μηνών για ανατροφή παιδιού, η οποία εξαντλείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του.

Επίσης η άδεια ανατροφής τέκνου αυξάνεται κατά ένα μήνα για τους γονείς μονογονεικών οικογενειών , στους διαζευγμένους γονείς που έχουν την επιμέλεια του παιδιού καθώς και στην περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέών πάσχει από ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία άνω του 67%. Στο σχέδιο του Π.Δ περιλαμβάνεται και η μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα για αστυνομικούς με παιδί ή σύζυγο με αναπηρία τουλάχιστον 67%, χωρίς μείωση αποδοχών.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα