Κορονοϊος: Τοπικά lockdown, επιστροφή του 13033 και απαγόρευση μετακίνησης ηλικιωμένων

Συναγερμός έχει σημάνει μετά και την χτεσινή έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα μας με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νέα μέτρα για τον κορονοϊό και τις υγειονομικές αρχές να σκέφτονται ως τελευταίο μέτρο τον περιορισμό μετακινήσεων ανθρώπων άνω των 65.

Η Αττική εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στο κόκκινο με το 80% των κρουσμάτων να βρίσκονται εντός της πόλης, οι ΜΕΘ σιγά σιγά γεμίζουν και η κατάσταση είναι πέρα για πέρα κρίσιμη.

Στόχος

των υγειονομικών αρχών είναι να προστατευτούν δύο ομάδες του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και οι μετανάστες, γι αυτό οι αρχές επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός μοντέλου στην Αττική που τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη.

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Ισπανικό μοντέλο στην Αττική

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Παράλληλα, η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και πλατείες σε επιβαρυμένες περιοχές είναι δεδομένη, το ίδιο και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των «κόκκινων» περιοχών. Για το λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη να σφραγίσει πλατείες με κορδέλες και να υπάρχει ισχυρή αστυνόμευση. 

Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

Σε ότι αφορά την απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών στις κόκκινες περιοχές, τα εργαλεία υπάρχουν. Αναμένεται να επιστρέψει το sms ή τα έντυπα μετακίνησης εφόσον προκριθεί το μοντέλο της Μαδρίτης.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊος, Τοπικά, 13033,koronoios, topika, 13033