Αυξημένος κίνδυνος για ανακοπή καρδιάς στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς με κορονοϊό

Η καρδιακή ανακοπή είναι συχνή σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Σαλίμ Χάγιεκ του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανακοπή σχετίζεται με κακή πρόγνωση για την εξέλιξη τους, ιδίως όσοι είναι άνω των 80 ετών. Η επιβίωση των ασθενών μετά από καρδιακή ανακοπή διέφερε ανάλογα με την ηλικία, κυμαινόμενη από ποσοστό 21% για τους κάτω των 45 ετών έως μόνο 3% για τους άνω των 80 ετών.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British

Medical Journal" (BMJ), αφού ανέλυσαν στοιχεία για 5.019 ασθενείς άνω των 18 ετών, νοσηλευθέντες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) 68 αμερικανικών νοσοκομείων. Η μελέτη βρήκε ότι 701 ασθενείς (ποσοστό 14% ή περίπου ο ένας στους επτά) με μέση ηλικία 63 ετών έπαθαν καρδιακή ανακοπή μέσα σε 14 μέρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και, από αυτούς, μόνο οι 400 (57%) υποβλήθηκαν σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι τελευταίοι αυτοί ήσαν κατά μέσο όρο νεότεροι σε ηλικία και, από αυτούς, μόνο το 12% (οι 48 από τους 400) τελικά επέζησαν.

Οι ασθενείς που έπαθαν καρδιακή ανακοπή, είχαν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και ήταν πιθανότερο να έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ με λιγότερα κρεβάτια. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι πιθανώς η δυναμικότητα ενός νοσοκομείου, η στελέχωση του σε προσωπικό και η εμπειρία μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιβίωση ενός ασθενούς με σοβαρή Covid-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα