Αυτά είναι τα συμπτώματα που δείχνουν καρκίνο στο στόμα και δεν πρέπει να αγνοείς

Οι τακτικές εξετάσεις ρουτίνας είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό των πρώιμων σημείων του καρκίνου του στόματος.

Η όχι και τόσο συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να κοστίσει ζωές, καθώς οι καρκίνοι του στόματος δεν εντοπίζονται ή δεν αντιμετωπίζονται αρκετά έγκαιρα αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε Έλκη στο στόμα

Τα έλκη - σπασμένες περιοχές στον βλεννογόνο του στόματος - που δεν επουλώνονται εντός τριών εβδομάδων μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος.

Τα έλκη είναι συνηθισμένα

και συνήθως επουλώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αλλά τα έλκη που διαρκούν περισσότερο από τρεις εβδομάδες, επανέρχονται συνεχώς ή μεγαλώνουν ξανά ή βρίσκονται κοντά στο πίσω μέρος του λαιμού θα πρέπει να ελέγχονται από έναν γενικό ιατρό ή οδοντίατρο, λέει το NHS.

Πρήξιμο ή εξογκώματα στο στόμα

Τα ανεξήγητα πρηξίματα και εξογκώματα γύρω από το στόμα ή το σαγόνι μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος.

Μπορεί να είναι επώδυνα και να προκαλούν δυσφορία, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Οι πέντε κύριοι τύποι καρκίνου του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος, που μερικές φορές αποκαλείται καρκίνος του στόματος, είναι ο έκτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στόματος, αποτελώντας σχεδόν το 90% των περιπτώσεων.

Τα πλακώδη κύτταρα βρίσκονται στον ιστό που σχηματίζει την επιφάνεια του δέρματος, όπως στο εσωτερικό του στόματος και στα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με το NHS, άλλοι συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του στόματος περιλαμβάνουν:

Αδενοκαρκίνωμα, δηλαδή καρκίνος που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των σιελογόνων αδένων Σάρκωμα, το οποίο αναπτύσσεται από ανωμαλίες στα οστά, τους χόνδρους, τους μυς ή άλλους ιστούς Κακόηθες μελάνωμα του στόματος, όπου ο καρκίνος ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία ή το χρώμα του δέρματος (μελανοκύτταρα). Αυτά εμφανίζονται ως πολύ σκούρα, στικτά οιδήματα που συχνά αιμορραγούν Λέμφωμα, το οποίο αναπτύσσεται από κύτταρα που βρίσκονται συνήθως στους λεμφαδένες, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα Το εξόγκωμα μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια της γλώσσας, του στόματος, των χειλιών ή των ούλων

Λιγότερο συχνά, μπορεί να εμφανιστεί στους σιελογόνους αδένες, στις αμυγδαλές και στο φάρυγγα, - το τμήμα του λαιμού που συνδέει το στόμα με την τραχεία.

Κόκκινες ή λευκές κηλίδες στο στόμα

Οι καρκινικές αλλοιώσεις στο στόμα μπορεί να εμφανιστούν ως κόκκινα ή λευκά μπαλώματα.

Παρόλο που τα ίδια τα μπαλώματα δεν είναι καρκίνος, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του στόματος.

Τα λευκά μπαλώματα, γνωστά ως λευκοπλακία, και τα κόκκινα μπαλώματα, που ονομάζονται ερυθροπλακία, θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό ή οδοντίατρο.

Αλλά τα κόκκινα και λευκά μπαλώματα στο στόμα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας μυκητιασικής λοίμωξης που ονομάζεται τσίχλα. Τα λευκά μπαλώματα συνήθως αποκολλώνται, αφήνοντας από κάτω ένα επώδυνο κόκκινο μπαλώμα, λέει η Cancer Research.

Εάν έχετε λάβει αντιμυκητιασική θεραπεία και τα μπαλώματα υποχωρήσουν, δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Τα δόντια χαλαρώνουν

Εάν τα δόντια σας αρχίσουν να χαλαρώνουν χωρίς προφανή λόγο, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος, προειδοποιεί ο Dr. Sikka.

Δεν είναι φυσιολογικό για τους ενήλικες να παίρνουν δόντια που κουνιούνται, οπότε οι γιατροί δηλώνουν ότι τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει να αγνοούνται.

Οι ειδικοί λένε ότι οι όγκοι, οι βλάβες, το ράγισμα και η αιμορραγία των ούλων μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των δοντιών.

Συν τοις άλλοις, οι πάσχοντες από καρκίνο του στόματος μπορεί να δουν την υποδοχή των δοντιών τους να δυσκολεύεται να επουλωθεί σωστά μετά από εξαγωγές, σύμφωνα με το NHS.

Ακόμη και αν δεν πρόκειται για καρκίνο του στόματος, ένα χαλαρό δόντι μπορεί να προκληθεί από ασθένεια των ούλων ή από τραυματισμό από πρόσκρουση. Έτσι, οι γιατροί συμβουλεύουν όσους έχουν αυτά τα συμπτώματα να μιλήσουν με γιατρό ή οδοντίατρο.

Δυσκολία στην κατάποση

Η δυσκολία στην κατάποση φαγητού και ποτού μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος.

Η ασθένεια μπορεί να κάνει επώδυνο το φαγητό ή να προκαλέσει αίσθημα καψίματος κατά τη μάσηση και την κατάποση της τροφής, σύμφωνα με την έρευνα για τον καρκίνο.

Το φαγητό μπορεί επίσης να αισθάνεται σαν να έχει κολλήσει στο λαιμό, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε στένωση του οισοφάγου.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν στους πάσχοντες από καρκίνο του στόματος να χάσουν την όρεξή τους και, κατά συνέπεια, να χάσουν βάρος.

Ανάπτυξη βραχνής φωνής ή δυσκολία στην ομιλία

Η φωνή ενός ατόμου μπορεί να γίνει πιο βραχνή ή πιο σιγανή - παρόμοια με το πώς ακούγεται όταν είναι κρυωμένος - αν έχει καρκίνο του στόματος, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του υποφάρυγγα, ο οποίος επηρεάζει το πίσω μέρος του λαιμού και ενδεχομένως τις φωνητικές χορδές.

Το πρήξιμο στο στόμα εξαιτίας ενός όγκου μπορεί επίσης να προκαλέσει ψιθύρισμα, να δυσκολέψει την εκφορά συγκεκριμένων λέξεων ή να προκαλέσει συρρίκνωση.

Εάν ο καρκίνος βρίσκεται στη γλώσσα μπορεί επίσης να περιορίσει την κίνηση και να επηρεάσει την ομιλία. Αυτό μπορεί επίσης να σας κάνει να συλλαβίζετε ορισμένες λέξεις ή να δυσκολεύεστε να προφέρετε ορισμένους ήχους.

Ο καρκίνος του στόματος σκότωσε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους το 2021 - αύξηση 46%, από 2.075 πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έλαβε το Ίδρυμα για τη Στοματική Υγεία.

Το NHS αντιμετωπίζει περισσότερους ανθρώπους για καρκίνο σε προγενέστερο στάδιο από ποτέ άλλοτε.

#ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΣΤΟΜΑ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτά,afta