Αυτά είναι τα έγγραφα «ευαγγέλιο» για να ταξιδέψετε με πλοίο - Κάντε ένα τελευταίο «τσεκ» πριν φύγετε

Χιλιάδες πολίτες βγαίνουν αυτές τις μέρες σε άδεια, ενώ η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων από τις μεγαλουπόλεις θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα έγγραφα για το ταξίδι σας με πλοίο ενώ χτες κάναμε εκτενή αναφορά στη μετακίνηση εκτός νομού.

Ήδη οι ουρές στον Πειραιά είναι μεγάλες με τους ταξιδιώτες να περιμένουν καρτερικά τον έλεγχο των εισιτηρίων τους και των πιστοποιητικών τους για να επιβιβαστούν στα πλοία. Για να μην υπάρχουν όμως δυσάρεστες εκπλήξεις τις τελευταίας στιγμής,

οι ταξιδιώτες με πλοίο θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα έγγραφα μαζί τους προκειμένου να μπορούν να επιβιβαστούν στο πλοίο εκτός από τα εισιτήρια.

Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Παράλληλα, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό από το λιμενικό ότι εκατοντάδες επιβάτες έχαναν το καράβι διότι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος είχε δηλώσει:

«Είναι μια δύσκολη μέρα, είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η κίνηση κορυφώνεται. Καθημερινά περίπου 20.000 επιβάτες αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά. Το πρώτο 20ήμερο του τρέχοντος έτους έχουν αναχωρήσει από τον Πειραιά συνολικά 420.000 επιβάτες, 120.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή τη στιγμή μόνο από αυτή την πύλη φεύγουν ταυτόχρονα τρία πλοία.

Το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει ακούσει τις παραινέσεις μας και έρχεται νωρίτερα, ώστε να γίνουν και οι έλεγχοι», σχολίασε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας.

«Καθημερινά περίπου 400 άτομα σε όλα τα λιμάνια της χώρας δεν επιβιβάζονται γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά από την ημέρα που το Λιμενικό Σώμα ανέλαβε τη διαδικασία των ελέγχων, 4.600 επιβάτες δεν έχουν επιβιβαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα