Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν: Να το ξανασκεφτούν αν στις σκέψεις τους είναι να δημιουργήσουν καθεστώς ομηρίας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

"Έχουμε ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί την ίδια μέρα. Μας προβληματίζει ότι δεν λύθηκε. Έχουμε τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψηλής ασφάλειας και την παραμονή τους εκεί χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο λόγο κατηγορούνται, αυτό από μόνο δημιουργεί αμφιβολίες, καχυποψία."

"Οσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο καλύτερα θα είναι και για την πορεία των χωρών μας

τη σχέση καλής γειτονίας που θα έπρεπε να έχουμε. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα των δυο στρατιωτικών στον Ερντογάν. Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή."

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε επιπλέον ότι "εμείς σταθερά τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα αδύναμη. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας.

"Η αλληλεγγύη που δέχεται η Ελλάδα είναι και ένα δείγμα ασφάλειας που θα πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε. Το μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν ηχηρό. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της καλής γειτονίας και αυτό θα έπρεπε να το είχαν αναγνωρίσει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να υποστηρίζει τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας."

Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ".

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Προσέθεσε ότι "μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που με κόπο έχουν κατακτηθεί."

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος, τονίζοντας ότι "πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας".

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τόνισε ότι "αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ."

Σε άλλα θέματα, ανέφερε ότι εξέφρασε "τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ενός ευρωπαϊκού φόρου, εκεί που οι πολυεθνικές εταιρείες παράγουν πλούτο. Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική. Ζήτησα να υπάρξει φορολογική σύγκλιση για να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση στους φορολογικούς συντελεστές την οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις κολοσσοί για να φοροδιαφεύγουν. Αναγκαία είναι η μείωση των φορολογικών παραδείσων"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι "δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε ως σήμερα. Δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης, αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση".

Αναφερόμενος σε Βορρά και Νότο είπε: "Τα ελλείμματα του Νότου πολλές φορές είναι ο καθρέφτης των πλεονασμάτων του Βορρά."

Ακόμη, υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρωζώνη και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.

"Θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης καταθέσεων. Στήριξης από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως αναμένουμε να εξελιχθεί ο ESM", σημείωσε.

Σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ ανέφερε:

"Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασα την αμέριστη αλληλλεγγύη μας στη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ."

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και τα συλληπητήριά του προς τον γαλλικό λαό, για το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε σήμερα από μέλος του ISIS.

Keywords
Τυχαία Θέματα