Euractiv: Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για το ρεύμα αναζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «πολύ στενά», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, επισημαίνοντας τις μακροπρόθεσμες διορθώσεις - όπως οι επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ως την κύρια απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Η υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια ζήτηση» για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του φυσικού αερίου που αυξάνονται σταθερά από τον Ιανουάριο,

δήλωσε ο Σίμσον την Παρασκευή (17 Σεπτεμβρίου). Και οι χώρες της ΕΕ απάντησαν χωριστά, επειδή «τα κοινωνικά σχήματα για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων έχουν σχεδιαστεί μοναδικά για να ταιριάζουν σε κάθε κράτος μέλος», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον πειραματικό αντιδραστήρα σύντηξης ITER στη Νότια Γαλλία.

Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για κοινωνικά ή φορολογικά θέματα, τα οποία μπορούν να μετριάσουν την πίεση στους καταναλωτικούς λογαριασμούς, η ΕΕ είναι ως επί το πλείστον ανίσχυρη, φάνηκε να παραδέχεται. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση εισήγαγε προσωρινό φόρο στα απροσδόκητα κέρδη από ενεργειακές εταιρείες, ο οποίος θα μπορούσε να αγγίξει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι την προγραμματισμένη λήξη του στα τέλη Μαρτίου. Και ένας ειδικός φόρος για την ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθεί από το 5,1% στο 0,5% – ο ελάχιστος επιτρεπόμενος από τη νομοθεσία της ΕΕ – μέχρι το τέλος του έτους.

Στη Γαλλία, θα καταβληθoύν επιπλέον 100 ευρώ σε φτωχότερα νοικοκυριά που είναι ήδη επιλέξιμα για το κυβερνητικό πρόγραμμα κουπονιών ενέργειας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν τω μεταξύ, «υπάρχουν αρκετές λύσεις που θα βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο Σίμσον, λέγοντας ότι η πρώτη μεταξύ αυτών είναι η μείωση της εξάρτησης του τομέα της ενέργειας από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να παράγουν στην καλύτερη τιμή», δήλωσε η Simson, «έτσι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σταθεροποιήσουν την τιμή στο μέλλον», δήλωσε η Simson, επαναλαμβάνοντας παρόμοια σχόλια που έκανε νωρίτερα την εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Frans Timmermans. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν καλύτερα ενσωματωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τα σύνορα της ΕΕ και επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, όπως η μόνωση κτιρίων, πρόσθεσε.

Οταν πρόκειται για ζητήματα φορολογίας, αυτό είναι κάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ίδιων των χωρών της ΕΕ. «Η αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου το ένα τρίτο του λογαριασμού» που πληρώνουν τα νοικοκυριά, εξήγησε η Επίτροπος Ενέργειας. «Και πέρα ​από αυτό, υπάρχουν επιπρόσθετες εισφορές και φόροι. Και αυτά είναι διαφορετικά σε κάθε κράτος μέλος, οπότε αυτό έχει επίσης αντίκτυπο ».

Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση θεωρούσε «ηθικό καθήκον» να παρέμβει και να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Αλλά ο νέος φόρος στα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε αναστάτωση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δήλωσαν ότι δημιουργεί ένα κλίμα νομικής αβεβαιότητας. «Είναι επιθυμητό να καταστραφεί η οικονομία της αγοράς; Πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το πόσο επιζήμια και μαζική είναι η παρέμβαση στην ισπανική αγορά», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric, της Ένωσης βιομηχανιών ενέργειας της ΕΕ.

Ο Ruby είπε ότι ορισμένες γεννήτριες στην Ισπανία έχουν πουλήσει την ηλεκτρική τους ενέργεια σε μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ενέργειας για 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) σε περίοδο 10 ετών. «Τώρα, πουλάνε για 28 ευρώ και αναγκάζονται, ταυτόχρονα να παραδώσουν 50 ευρώ στο κράτος. Δηλαδή, είναι τεράστιο!» είπε στο EURACTIV. Το αποτέλεσμα, προειδοποίησε, είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην ισπανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει ανατριχιαστικές επιπτώσεις στις επενδύσεις σε μια εποχή που χρειάζονται δισεκατομμύρια ευρώ για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται και ότι το κόστος της μετάβασης γίνεται ακριβό».

Σύμφωνα με τη Ruby, μια προτιμότερη κίνηση είναι να μειωθούν οι φόροι ή να γίνει αυτό που έχει κάνει η γαλλική κυβέρνηση με το πρόγραμμα ενεργειακών κουπονιών για τους φτωχούς. Η υποστήριξη για ευάλωτες οικογένειες «είναι πολύ πιο επιθυμητή από αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις όπως βλέπουμε στην Ισπανία», είπε. «Ο άλλος τρόπος που προτιμούμε είναι να μειώσουμε βασικά τους φόρους στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος».

Για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στους καταναλωτές, οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που καταρτίστηκαν ως απάντηση στην πανδημία του κορονωϊού, επεσήμανε η Σίμσον. Με τη χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν αυτές τις «απαραίτητες επενδύσεις για να γίνουν τα σπίτια πιο ενεργειακά αποδοτικά, έτσι ώστε το κόστος θέρμανσης να μειωθεί σημαντικά», είπε η Σίμσον. «Και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, θα επιτύχουν τόσο τους κλιματικούς στόχους όσο και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Euractiv, Μακροπρόθεσμες, Κομισιόν,Euractiv, makroprothesmes, komision