Crash test λαϊκής αγοράς με σούπερ μάρκετ: Οι τιμές που παίζουν, γιατί ψωνίζουμε με «καπέλο»

Από 2 έως 3 ευρώ κυμαίνεται η διαφορά στα φρούτα στους πάγκους των λαϊκών αγορών και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι έμποροι στις αγορές κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια από την πλευρά των σούπερ μάρκετ, καθώς όπως λένε, ψωνίζουν μεγάλες ποσότητες από μεγάλους παραγωγούς με μειωμένες τιμές, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της φύρας γιατί η κατανάλωση είναι μεγάλη και παρ όλα αυτά οι τιμές τους αντί να μειώνονται, αυξάνονται και είναι μεγαλύτερες από τους υπόλοιπους στην αγορά.

Ο κ. Μανώλης ο οποίος διατηρεί μανάβικο στην Βαρβάκειο αγορά σημειώνει στα Dnews «Αγοράζομε τα περισσότερα

προϊόντα από μικροπαραγωγούς και δεν μπαίνει ο ενδιάμεσος, έτσι μπορούμε και συμπιέζουμε την τιμή, σε αντίθεση με αυτά που αγοράζουμε από το μεσάζοντα από την κεντρική αγορά. Ένας λόγος που οι τιμές μας είναι χαμηλότερες οφείλεται στο γεγονός πως εγώ αν δεν πουλήσω θα χάσω το κέρδος μου, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που δεν τους απασχολεί και ότι δεν πουλάνε το πετάνε, αφού δεν στηρίζονται αποκλειστικά σε ένα προϊόν».

Ο έμπορας ξεκαθαρίζει πως οι τιμές που ακούγονται για παράδειγμα πως το βερίκοκο το πουλάει ο παραγωγός 0,60 λεπτά είναι ψέματα.

«Φυσικά τα ακούω και γελάω. Αυτές οι τιμές δεν υπάρχουν εκτός αν οι ποιότητα είναι τρομερά χαμηλή. Δηλαδή αν στοιχίζει 0,60 λεπτά, αυτός ο άνθρωπος τι κέρδος έχει; Τι πρόβλημα είναι με τους μεσάζοντες που πατάνε πάνω στην μεταφορικά πχ και ανεβάζουν τις τιμές και φυσικά αυτό το παιχνίδι που γίνεται με τα σούπερ μάρκετ είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει κανένα όριο, κανένας έλεγχος. Κάνουν ότι θέλουν σε αντίθεση με εμάς που παλεύουμε χωρίς καμία βοήθεια», καταλήγει ο κ. Μανώλης στα Dnews.

Ενδεικτικά οι τιμές σε πέντε φρούτα

Κεράσια: στην λαϊκή και στην αγορά ξεκινούν από 4,99 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 7.10 ευρώ το κιλό ενώ στα σούπερ ξεκινούν από 5,58 ευρώ το κιλό και ξεπερνούν τα 8 ευρώ.

Βερίκοκο: στην λαϊκή και στην αγορά από 2,50 ευρώ μέχρι 3,50 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ από 3,85 μέχρι 6,10 ευρώ

Ροδάκινο: στην λαϊκή και στην αγορά πωλούνται 1,50 με 2,00 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ από 2,00 ευρώ ξεπερνώντας τα 3,60 ευρώ το κιλό.

Πεπόνι: στην λαϊκή και στην αγορά κοστίζουν 1,70 με 2,10 ευρώ και στα σούπερ από 1,90 με 2,98 ευρώ το κιλό.

Μπανάνες: στην λαϊκή και στην αγορά από 1,39 ευρώ ενώ στα σούπερ η τιμή ξεκινά από 1,85 ευρώ.

Δεν υπάρχουν στάνταρ τιμές που πουλάμε αναφέρει στα Dnews ο κ. Ζιάκος ο οποίος είναι παραγωγός και παράλληλα διατηρεί πάγκους στις λαϊκές.

«Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα και το μέγεθος. Υπάρχουν ποιότητες πρώτης, δεύτερης και τρίτης διαλογής. Ανάλογα λοιπόν με την παρτίδα θα εξαρτηθεί η τιμή που θα τα δώσουμε είτε στον μεσάζοντα, είτε στον έμπορο, ή θα τα πουλήσουμε στους πάγκους μας. Βέβαια οι τιμές που έχουν τα σούπερ μάρκετ είναι εξωπραγματικές. Αγοράζουν πιο φθηνά απ όλους λόγω της ποσότητας και πουλάνε πιο ακριβά απ όλους. Είναι ξεκάθαρα αισχροκέρδεια, που βέβαια δεν παρατηρείται μόνο στα φρούτα αλλά σε όλα τα προϊόντα τους», δηλώνει.

#ΛΑΙΚΗ_ΑΓΟΡΑ #ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ #ΦΡΟΥΤΑ #ΨΩΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Crash,