"Τορπιλίζει" τη λύση για το Κυπριακό ο Ερντογάν: Δεν πάει Γενεύη(;)


"Τορπιλίζει" τη λύση για το Κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πληροφορίες, που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, λένε πως αποφάσισε τελικά να μην μεταβεί στη Γενεύη, όπου αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η Πολυμερής Διάσκεψη.

Μένει τώρα να δούμε την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πάει στη Γενεύη, εάν πράξει το ίδιο και ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες σε τηλεφωνική τους συνομιλία την περασμένη Δευτέρα είχαν συμφωνήσει πως

θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη μόνο, εάν δουν "φως στο τούνελ" όσον αφορά στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, δίνοντας ως deadline την Τετάρτη, προκειμένου να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, τα μαντάτα από τη Γενεύη δεν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα καλύτερα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες και για νέο "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις, ύστερα από το πρώτο στην Ελβετία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, έχει επιστρατεύσει τις επαφές του με Ευρωπαίους παράγοντες, προσβλέποντας οι τελευταίοι να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή για το Κυπριακό. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προφανώς και ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, γι΄αυτό και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να βάλουν «πλάτη» στα «παζάρια».

Ο κ. Τσίπρας κατά τις χθεσινές τηλεφωνικές του συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε να αναδειχθεί μέσω της ΕΕ μίας σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο ίδιος τους ζήτησε δε να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το ζήτημα τώρα είναι, κατά πόσο οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή, αφενός καθώς Βερολίνο και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για το προσφυγικό και αφετέρου ενώ ο Ολάντ αποτελεί πια παρελθόν για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας και ο πολιτικός κλοιός γύρω από την καγκελάριο της Γερμανίας σφίγγει ασφυκτικά, μετά το «μακελειό» σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Το πολιτικό πρέσινγκ όμως είναι αφόρητα πιεστικό και για τον Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του πρωτοχρονιάτικου αιματοκυλίσματος στον Βόσπορο και μάλιστα ενώ ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και θανάσιμα επικίνδυνος. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερικές κατηγορίες για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, τη στιγμή που η τουρκική λίρα πέφτει στα «τάρταρα».

Αν και ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει ένα πέπλο μυστηρίου... να αιωρείται πάνω από την υπόθεση της συμμετοχής του στις πολύ κρίσιμες διαβουλεύσεις για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, προχωρώντας ακόμη και σε λογοπαίγνια σε σχετικές του δηλώσεις, η στάση του Ερντογάν θα κρίνει την τελική του απόφαση και μάλιστα στο παρά πέντε. Την Τρίτη ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε". "Το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη", συμπλήρωσε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μήνυμα, το οποίο έστειλε ο Ερντογάν, μία μέρα πριν βρεθούν εκ νέου επί στρογγυλής τραπέζης οι κκ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, ήταν ξεκάθαρο των προθέσεων του. Ο Τούρκος πρόεδρος «έσβησε» τις ελάχιστες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, παρά το πρόσφατο «ναυάγιο» στην Ελβετία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στη Γενεύη αυτός αλλά ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. Έτσι, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και πριν καλά καλά ξεκινήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η Διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης βρέθηκε να απειλείται από σημαντικές απουσίες.

Επί τάπητος οι χάρτες στη Γενεύη

Στο μεταξύ, στη Γενεύη το σκληρό πόκερ συνεχίζεται. Τα μηνύματα λίγο πριν την Πολυμερή είναι διττά. Ως προς το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, το οποίο «καίει», κάποια ζητήματα εκτιμάται πως είναι πολύ δύσκολο να λυθούν, ενώ για κάποια άλλα, που άπτονται στο ίδιο κεφάλαιο, διαφαίνεται προοπτική, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Οι «ζυμώσεις» στις συναντήσεις της περασμένης Τρίτης αναφορικά με τα περιουσιακά και τα θέματα των εγγυήσεων, πάντως, δεν έχουν-τουλάχιστον μέχρι τώρα-αποφέρει καρπούς.

Σήμερα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εδαφικό και μάλιστα για πρώτη φορά παρουσιάζονται χάρτες.

Στο 28,2% ανέρχεται το ποσοστό των εδαφών, που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα