Με "κορώνες" κατά της διαφθοράς αλλάζει ατζέντα το Μαξίμου


Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας, είναι το νέο πλάνο του Μαξίμου, στο οποίο θα φτάσει μέσω της ρητορικής πάταξης της διαφθοράς.

Την ώρα που το Κυπριακό δύσκολα διαφαίνεται να έχει θετική εξέλιξη και τα της διαπραγμάτευσης παραμένουν στον πάγο, το Μαξίμου επιθυμεί να στρέψει τα φώτα στο σκάνδαλο Novartis.

Η εταιρεία ερευνάται για αδικήματα φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Λίγες

μόλις ώρες πριν την ανακοίνωση πλήρους και εξονυχιστικού έλεγχου των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της, που διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας ώστε σύμφωνα να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να.. πιάσει δουλειά και γρήγορα.

Το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν αν υπάρχουν παλιές δικογραφίες και να εντοπιστούν πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση της εταιρείας τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων αφορά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις κινήσεις των Εισαγγελέων Διαφθοράς που ερευνούν στοιχεία για εκτεταμένο σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτηση της στην αγορά.

Η εντολή του κ. Αθανασίου είναι να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την εταιρεία καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της περιλαμβάνονται σε "λίστες μεγαλοκαταθετών" που ελέγχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Το Μαξίμου φαίνεται να επενδύει στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης το ανήγαγε σε μείζον θέμα και μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο σκάνδαλο και από αυτό της Siemens.

Πολλά χρόνια στο συρτάρι

Η υπόθεση εδώ και χρόνια μαζεύει.. σκόνες στα συρτάρια των αρμοδίων. Ανάλογη έρευνα είχε διαταχθεί το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα "ανεπαρκές και συγκαλυπτικό" και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Το πόρισμα αυτό φέρεται να συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 αλλά να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

Τα "βαθιά λαρύγγια" και η απόπειρα αυτοκτονίας

Δυο είναι οι υπάλληλοι της εταιρείας που έσπασαν τη σιωπή τους, καταγγέλλοντας τις πρακτικές της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρείας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, φαίνεται πως έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών, τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στον αντίποδα, υπάλληλος της εταιρείας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς απείλησε να πέσει από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton.

Η αυτοκτονία απετράπη με την παρέμβαση μεσολαβητή της αστυνομίας, που ενημερώθηκε άμεσα για την εν λόγω εξέλιξη, καταφέρνοντας να αποτρέψει τον 44χρονο από το να δώσει τέλος στη ζωή του.

Ο παρ' ολίγον αυτόχειρας "έσπασε" και άρχισε να λέει στους αστυνομικούς ότι "δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας"...

Keywords
Τυχαία Θέματα