Τι θα συμβεί όταν καταργηθούν τα μετρητά;


Τι θα συμβεί όταν καταργηθούν τα μετρητά;

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν βαλθεί να καταργήσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, επικαλούμενες την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, τα μετρητά όχι μόνο δεν απειλούν την ασφάλεια και την ελευθερία μας, αλλά συμβάλλουν στη διασφάλισή τους. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα μετρητά μας εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγματα

ελευθερίας και ιδιωτικότητας που μας έχουν απομείνει. Περιορίζουν τη στέρηση των δικαιωμάτων μας, τον έλεγχο και την παρακολούθηση από το κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους συλλογείς προσωπικών δεδομένων από τον κλάδο της πληροφορικής. «Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά. Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγμα των νοσταλγών του παρελθόντος που αρνούνται να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο. Τα μετρητά είναι χειροπιαστά και μετρήσιμα. Βοηθούν να κρατάμε υπό έλεγχο τα έξοδά μας.

Τα μετρητά είναι κανονικό χρήμα, υποστηριζόμενο από το κράτος. Αντίθετα, πίσω από το λογιστικό χρήμα των τραπεζών κρύβεται μόνο μια δέσμευση για μετρητά, μια υπόσχεση σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και έπειτα έχουμε αρχίσει και πάλι να το αντιλαμβανόμαστε». Ο δημοσιογράφος Norbert Haring αναλύει διεξοδικά πώς η πολιτική και ο χρηματοπιστωτικός τομέας μετέρχονται κάθε μέσο για να αποκτήσουν απόλυτο έλεγχο όλων των πληροφοριών που αφορούν εμάς και τις ζωές μας.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Όταν κάποια στιγμή δεν θα έχουμε πρόσβαση σε ρευστό ή θα μπορούμε να σηκώνουμε μόνο μικροποσά, τότε οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλους μας. Δηλαδή, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε διαρκώς τα λεφτά “μας” στις τράπεζες, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αυτές διατρέχουν. Και δεν θα μπορούμε να τα σηκώνουμε από τις τράπεζες παρά μόνο αν τα ξοδεύουμε, αν μας τα παίρνει η εφορία, αν μας αφαιρούνται με αρνητικά επιτόκια ή αν προορίζονται για την εξυγίανση της τράπεζας. Για την τελευταία αυτή περίπτωση υφίσταται ήδη στη νομική ορολογία της ΕΕ η κατάλληλη λέξη: πρόκειται για το λεγόμενο “bail-in”, το οποίο σημαίνει τη συμμετοχή των πιστούχων στην τραπεζική εξυγίανση.

Οι πιστούχοι είναι κυρίως αποταμιευτές που τοποθετούν τα χρήματά τους στην τράπεζα και συγκεκριμένα σε λογαριασμούς όψεως. Τι ακριβώς σημαίνει το “bail-in” το έμαθε αναγκαστικά ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2015. Καθώς οι τράπεζες δεν λάμβαναν πλέον αρκετά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα χρήματα που είχαν οι Έλληνες πολίτες στους λογαριασμούς τους, και που συνήθως τα είχαν αποκτήσει με πολύ κόπο, κλειδώθηκαν. Μπορούσαν να αναλαμβάνουν μόνο ένα χαρτζιλίκι ύψους 60 ευρώ ημερησίως. Οι μεταφορές στο εξωτερικό απαγορεύτηκαν. Ακόμη και τον Απρίλιο του 2016, οι Έλληνες μπορούσαν να σηκώνουν μόλις 420 ευρώ την εβδομάδα και να μεταφέρουν στο εξωτερικό έως 1000 ευρώ το ανώτατο χωρίς ειδική άδεια. Τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για τους Κύπριους πριν από δύο χρόνια. Για όποιον είχε τα χρήματά του στη λάθος τράπεζα, οι καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ περικόπηκαν στο μισό. “Κούρεμα” υπέστησαν και οι συντάξεις σε περίπτωση που το συνταξιοδοτικό ταμείο είχε τοποθετήσει τα χρήματά του στη λάθος τράπεζα αλλά και οι καταθέσεις όψεως των επιχειρήσεων που υπερέβαιναν τις 100,000 ευρώ για την καταβολή μισθοδοσία και άλλες πληρωμές.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Norbert Haring είναι οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας εκλαϊκευμένων οικονομικών συγγραμμάτων. Αρθρογραφεί για τη μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, τη «Handelsblatt», και διευθύνει το μπλογκ «Geld und mehr». Το μπεστ σέλερ του με τίτλο «Okonomie 2.0», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Όλαφ Στόρμπεκ, βραβεύτηκε ως το καλύτερο οικονομικό βιβλίο για το έτος 2007. Το 2014 διακρίθηκε με το βραβείο της Keynes-Gesellschaft για την οικονομική αρθρογραφία. Είναι ιδρυτικό μέλος από το 2011 της διεθνούς ένωσης οικονομολόγων World Economics Association, η οποία αριθμεί περισσότερα από 12.000 μέλη.

ΤΙΤΛΟΣ: Η Κατάργηση των Μετρητών και οι Συνέπειές της. Οδεύοντας προς τον ολοκληρωτικό έλεγχο

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σοφία Μαριάτου

Σελ.: 288

Keywords
Τυχαία Θέματα