Τα "κρυφά" μηνύματα του Eurogroup


Η διαφωνία που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εγείρει ανησυχία.

Όσο και αν ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, φαίνεται ότι η χθεσινή έντονη συζήτηση μπορεί να κρύβει κάτι περισσότερο από μια απλή ένταση της στιγμής.

Οι τόνοι -με βάση τις πληροφορίες

που είδαν το φως της δημοσιότητας καθώς στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου Ρέγκλινγκ, Σεντένο και Μοσκοβισί περιορίστηκαν σε γενικόλογες απαντήσεις- ανέβηκαν για το θέμα των ελληνικών ομολόγων και το θέμα των πλειστηριασμών. Ο κ. Ντράγκι φαίνεται να στάθηκε ιδιαίτερα στην άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά την επιτυχή έκδοση του 7ετούς (σ.σ η απόδοση διαμορφώνεται στο 4,25% ενώ κατά την έκδοση του 7ετούς είχε υποχωρήσει μέχρι και το 3,65%) αλλά και να τηρεί σκληρή και άκαμπτη στάση στο θέμα των πλειστηριασμών.

Αυτά καθ’ αυτά τα θέματα μπορεί να μην προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Στο θέμα των πλειστηριασμών, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος μετά τις 21 Φεβρουαρίου οπότε και θα καταστεί υποχρεωτική η διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά ενώ όσον αφορά στην απόδοση των ομολόγων, αυτή αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στην αναταραχή που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί και το spread των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό που φοβάται η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει –και ενόψει των μεγάλων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου- τη σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δύο φλέγοντα ζητήματα:

1. Το πρώτο έχει να κάνει με την κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην αιτηθεί την προληπτική γραμμή στήριξης και να περιοριστεί στο cash buffer το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζεται. Με αυτή της την απόφαση η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε νέα άρση του waiver όπως συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2015. Αιτία είναι ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα με χαμηλή αξιολόγηση εκτός και αν η χώρα που τα εκδίδει είναι σε πρόγραμμα. H προληπτική γραμμή είναι πρόγραμμα και γι’ αυτό η ΕΚΤ φαίνεται να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

2. Το δεύτερο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ενόψει των stress tests που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο αλλά και των πιέσεων που θα ασκηθούν κυρίως από το ΔΝΤ για να υπάρξει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, η ΕΚΤ φάνηκε και χθες ότι θα εντείνει τις πιέσεις της στο θέμα των πλειστηριασμών. Η κλιμάκωση της πίεσης έρχεται τη στιγμή που η ελληνική πλευρά, για καθαρά πολιτικούς λόγους θέλει να θέσει θέμα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα