Σενάρια εθνικής συνεννόησης αν συνεχιστεί το αδιέξοδο για το χρέος


Την ώρα η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό και από μέσα ενημέρωσης όπως η Bild, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για εθνική συνεννόηση.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με πολλά να κάνουν λόγο για αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και άλλα να μιλούν ακόμη και για ναυάγιο.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, φαίνεται ότι κάποιοι

συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να πάει σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να βρεθεί μία λύση για το χρέος. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα περίμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με Σόιμπλε και Μέρκελ για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνεννόηση και συμβούλιο αρχηγών.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να το διαψεύσουν: Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος οτι η μάχη για την απομείωση είναι εθνικού χαρακτήρα». Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε σήμερα ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μία καθαρή λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που θα γίνει στις 15/6, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον».

«Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά αφορά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Γι' αυτό είναι, από κάθε άποψη, αναγκαίο αλλά και εφικτό, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κάνει, έστω και την ύστατη ώρα, ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Η ΝΔ για τη δήλωση Παπαδημούλη: Ξεπερνά κάθε όριο αυτογελοιοποίησης

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Παπαδημούλης παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει, πλέον, καμία πολιτική στο θέμα του χρέους. Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στον επικεφαλής της ευρωομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη για το θέμα του χρέους, σχολίαζαν την επίμαχη διαρροή ως εξής : «Είναι φανερό ότι η ΝΔ παραμένει στο δρόμο της μηδενιστικής αντιπολίτευσης».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα της Bild και ποια ήταν η απάντηση του Τσακαλώτου

Η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild.

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

Τσακαλώτος: Η Bild με διαστρέβλωσε

Σε κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος της Bild ότι η Ελλάδα δεν θα εκταμιεύσει τη δόση του Ιουλίου αν δεν πάρει λύση για το χρέος, προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη γερμανική εφημερίδα πως διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του.
Διευκρίνισε δε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο μη εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιούλιο (σ.σ.η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 7 δισ. ερώ σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ιδιώτες πιστωτές).

«Αυτό που είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν είναι θέμα, διότι όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και δειευκτρίνισε: "Αλλά η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια καταβολή δόσης χωρίς τη διευκρίνιση για το θέμα του χρέους δεν είναι αρκετή για να "γυρίσει" σε θετικούς ρυθμούς την οικονομία».

Τζανακόπουλος για Bild: Ρεπορτάζ που υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild., σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο κ. Τζανακόπουλος στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα