Σειρά επαφών του Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον για το χρέος


Στην Ουάσινγκτον χτυπάει σήμερα η καρδιά της ελληνικής οικονομίας, αφού κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποτελεί πρώτο θέμα για όλους αφού όλοι μιλούν γι' αυτή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σειρά επαφών, αφού θα δει σήμερα Παρασκευή την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 16.00 ώρα Ελλάδας

(09.00 το πρωί τοπική), στις 16.30 Ελλάδος τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις 20.10 τον γερμανό υπουοργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις 20.45 τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ακολουθούν το Σάββατο ραντεβού με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μπόκολ, τον κ. Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Συναντήσεις που θα γίνουν με αντικείμενο κυρίως τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Την Πέμπτη η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Καρφί» προς το ΔΝΤ έριξε ο κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τον πρόεδρο των Ντόναλντ Τράμπ να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. «Ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» είπε.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι η εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει με τα υπόλοιπα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που περισσεύουν στο τρίτο μνημόνιο (είναι περίπου 20 δισ. ευρώ).

Όπως συνηθίζει, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε ανάπτυξη, είχε εκδώσει ομόλογα και μείωνε την ανεργία αλλά «οι ψηφοφόροι... το είδαν διαφορετικά». Συνέδεσε την πρόθεση των Τσίπρα-Βαρουφάκη να κάνουν «κάτι διαφορετικό» μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 με το γεγονός ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2015 δεν επιβεβαιώθηκε και τελικά η Ελλάδα είχε ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα