Πετρέλαιο: Νέα κόντρα Σαουδικής Αραβίας - Ιράν


Ξανά στα μαχαίρια είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, όπως φάνηκε στη συνάντηση των ειδικών του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα.

Το Ριάντ απείλησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σημαντικά για να μειώσει τις τιμές, εάν η Τεχεράνη αρνηθεί να περιορίσει τη δική της, δήλωσαν πηγές από τον ΟΠΕΚ.

Οι διαμάχες μεταξύ των δύο έχουν γίνει συχνές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τους τελευταίους

μήνες, η ένταση κόπασε αφού η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να υποστηρίξει τη συμφωνία για περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής αργού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για λήψη μέτρων από τον ΟΠΕΚ με στόχο την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση των ειδικών του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα, που στόχο είχε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τις μειώσεις για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συγκρούστηκαν και πάλι, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

"Οι Σαουδάραβες έχουν απειλήσει να αυξήσουν την παραγωγή τους στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα ακόμα και στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας τις τιμές πετρελαίου, και να αποχωρήσουν από τη συνάντηση", δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ που παραβρέθηκε στη συνάντηση.

Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στον ΟΠΕΚ επίσης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα