Ανασχηματισμός και μετά ...κάλπες!


Η πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας έχει πάρα πολλά παραδείγματα πρωθυπουργών, που θεωρούσαν ότι οι αλλαγές στην κυβέρνησή τους θα μπορούσαν να τους δώσουν τις “πολιτικές ανάσες”, τις οποίες χρειάζονταν την δεδομένη χρονική στιγμή. Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις , ο ανασχηματισμός δεν είχε το προσδοκώμενο – για τους ίδιους – αποτέλεσμα και λίγο μετά ερχόταν το...μοιραίο! Δηλαδή, οι κάλπες και η διαφαινόμενη εκλογική ήττα. Ο κ. Σημίτης το 2003, ο κ. Καραμανλής το 2009 , ο κ. Γ. Παπανδρέου

το 2001 και τέλος , ο κ. Σαμαράς το καλοκαίρι του '14 ήταν αυτοί που έπαιξαν τον ανασχηματισμό, ως “τελευταίο χαρτί”. Όλοι τους έχασαν στις εκλογές, που ακολούθησαν.

Το ίδιο κάνει τώρα και ο κ. Α. Τσίπρας. Με σημαντικά τραυματισμένο το πολιτικό του προφίλ, με την εικόνα της κυβέρνηση του να φθίνει σχεδόν καθημερινά, προσπαθεί με αυτές τις αλλαγές να σώσει ό,τι...σώζεται. Δυστυχώς, όμως, αυτό που και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί είναι ότι οι αλλαγές προσώπων χωρίς δραματική αλλαγή πολιτικής δεν είναι ικανές να αναστρέψουν το κλίμα. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει προ πολλού περάσει το σημείο καμπής. Το σημείο δηλαδή που μόλις μια κυβέρνηση το περάσει, δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αλλάξει το κλίμα. Άρα και αυτός ο ανασχηματισμός θα κρατήσει – επικοινωνιακά – το πολύ 24 ώρες.

Οι συνταξιούχοι που διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και του κ. Κατρούγκαλου, οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι αγρότες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτή την κυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναταραχή, καθώς είναι γνωστό ότι οι αλλαγές σε μια κυβέρνηση έχουν περισσότερους δυσαρεστημένους παρά ικανοποιημένους.

Το “ναι σε όλα”, λοιπόν, δεν θα είναι τόσο εύκολο ακόμη και γι' αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που έχει δείξει ότι μπορεί να ψηφίσει τα πάντα!

Μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός “ξεμένει από χαρτιά”. Δεν περιμένει “καλές ειδήσεις” ούτε από το εξωτερικό ούτε από το εσωτερικό. Θα επενδύσει, προφανώς, στην επίσκεψη Ομπάμα, αλλά ακόμα και τα καλά λόγια, που αναμένεται να πει ο απερχόμενος “πλανητάρχης”, δεν πρόκειται να βοηθήσουν αποφασιστικά τον κ. Τσίπρα.

Αυτό που μένει λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η πίεση προς την κυβέρνηση από την κοινωνία πρωτίστως, ολοένα και θα αυξάνεται και η πίεση αυτή θα αποδειχθεί πιο ισχυρή από την επιθυμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην εξουσία. Κατά συνέπεια, το μόνο που θα έχει ενδιαφέρον πλέον, είναι η ...ημερομηνία!

Keywords
Τυχαία Θέματα