Γαλλία: Εκκενώνει κι άλλον μεγάλο καταυλισμό προσφύγων


Χιλιάδες μετανάστες απομάκρυνε η γαλλική αστυνομία από καταυλισμό στο βορειοανατολικό Παρίσι που είχε διπλασιαστεί σε έκταση μετά το κλείσιμο του καταυλισμού "Ζούγκλα" στο Καλαί.

Η αστυνομία εισέβαλε στον καταυλισμό το πρωί και οι μετανάστες θα μετακινούνταν σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις προτού μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής διαμονής, ενόψει της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο.

Περίπου 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο βορειοανατολικό Παρίσι την Παρασκευή, έπειτα από την τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας που σημειώθηκε στο ίδιο σημείο

τη Δευτέρα, όταν αξιωματικοί πραγματοποίησαν ελέγχους ταυτοτήτων.

Αξιωματούχος της πόλης του Παρισιού δήλωσε πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και πως 3.852 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το σημείο. Ένας άλλος είπε πως η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς προβλήματα.

Ο αριθμός των μεταναστών που κοιμούνται πρόχειρα σε αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταλύματα κοντά στον σταθμό Σταλινγκράντ του μετρό είχε μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους 3.000-4.000, δήλωσε η υπουργός Οικισμού Εμανουέλ Κοσέ.

Μερικά από τα πρώτα λεωφορεία αναχώρησαν εν μέσω ζητωκραυγών, χειροκροτημάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κραυγών αλληλεγγύης με τους μετανάστες από περαστικούς.

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό δήλωσε πως οι αρχές του Παρισιού θα στεγάσουν πολλές εκατοντάδες ευάλωτες γυναίκες και παιδιά καθώς δύο προσωρινοί καταυλισμοί κατασκευάζονται στα περίχωρα της πόλης.

Σε τηλεοπικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χθες όλοι οι συντηρητικοί υποψήφιοι είπαν πως η Βρετανία πρέπει να διαχειριστεί το θέμα των αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, αντί να αφήνει το έργο αυτό να γίνει στη Γαλλία.

"Θα πρέπει να καταγγείλουμε τις συμφωνίας Λε Τουκέ", δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που μετέθεσε τους συνοριακούς ελέγχους από τη νότια Βρετανία σε γαλλικό έδαφος.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είπε: "Πρέπει να πάμε στη Βρετανία και να διαπραγματευθούμε με τη (βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι το άνοιγμα ενός κέντρου έτσι ώστε οι Βρετανοί να αποφασίσουν εκείνοι ποιον θέλουν να πάρουν".

Keywords
Τυχαία Θέματα