Να ξεκινήσουμε από τα βασικά του οργανωμένου τουρισμού...

23:53 2/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Τουρισμός σημαίνει Φιλοξενία. Η φιλοξενία, που ετυμολογικά προέρχεται από το φιλώ (αγαπώ) και τον ξένο, αναφέρεται στην πράξη (υπηρεσία) της περίθαλψης και φροντίδας ενός ξένου στο σπίτι κάποιου.

Ήταν θεσμός για τους αρχαίους να υποδέχονται και να περιποιούνται τους ξένους στο σπίτι τους. Πίστευαν ιδιαίτερα στην ιδέα της φιλοξενίας και την θεωρούσαν ηθικό χρέος και ιερό κανόνα των θεών (προστάτης ο Ξένιος Ζευς) που έπρεπε να τηρούν απαρέγκλιτα.

Γι' αυτό και οι ξένοι, ως σταλμένοι από τους θεούς, θεωρούνταν πρόσωπα ιερά, τιμημένα και σεβαστά.

Αυτή η αντιμετώπιση των ξένων, ξεκίνησε από την πίστη ότι οι ίδιοι οι θεοί μεταμορφωμένοι σε ξένους, τους επισκέπτονταν για να ελέγξουν ποιοι τηρούν τους θρησκευτικούς κανόνες και υπακούν στους νόμους και ποιοι όχι (υβριστές). Οι ξένοι ήταν καλοδεχούμενοι, γιατί ήταν για πολλούς η μόνη επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και η βασική πηγή πληροφοριών λόγω της έλλειψης μέσων επικοινωνίας.

Στη χώρα μας, όπου ο τουρισμός είναι η "βαριά" μας βιομηχανία, τουρισμός σημαίνει κρατικά έσοδα, άμεση ή έμμεση απασχόληση 800.000 επαγγελματιών τουρισμού (με τάση να υπερβούν το 1.000.000 έως το 2021) καθώς και εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Με δεδομένο ότι στις μέρες μας το τουριστικό προϊόν είναι πολλά παραπάνω από την απλή διαμονή του επισκέπτη σε ένα κατάλυμα, την επιβίβασή του σε ένα ταξί και την επίσκεψή του σε ένα εστιατόριο, είναι καιρός που θα πρέπει όλοι να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε «Όχι τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για μας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και για την πατρίδα» (John Fitzgerald Kennedy’s speech, inaugural address, on January 20th 1961).

Με άλλα λόγια, στο ωραιότερο και πιο «φιλόξενο» κομμάτι γης στον πλανήτη, με τα ανυπέρβλητα αρχαία μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, την γαστρονομία και τις σχεδόν τέλειες κλιματολογικές συνθήκες, θα πρέπει ο καθένας από εμάς (επαγγελματίας του τουρισμού ή μη) να προσπαθεί, από το δικό του μετερίζι, να συμβάλει στην δημιουργία «ενός επίγειου ασφαλή παραδείσου», που θα δεσπόζει στις προτιμήσεις τουριστών από όλο τον κόσμο.

Από την φιλόξενη αυτή στήλη του pagenews.gr θα συζητήσουμε θέματα όπως σωστές υποδομές τουρισμού με «προδιαγραφές που δεν αλλοιώνονται» (none-negotiable standards), τάσεις στην Ελληνική και παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, πράξεις και παραλείψεις των Ελληνικών Κυβερνήσεων και οτιδήποτε σχετικό.


Καλή μας αρχή και θα τα λέμε συχνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα