Μέρκελ: Δεν ήξερα για τη συνεργασία BND-NSA


Άγνοια δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για το βαθμό συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έως το 2015, μέχρι τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ δήλωσε

σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην αμερικανική υπηρεσία για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA είχε επίσης αποκαλύψει το 2015 ότι η BND βοήθησε την NSΑ να παρακολουθεί επί σειρά ετών ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικούς, προωθώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.

«Δεν γνώριζα τίποτε για αυτό», δήλωσε η Μέρκελ στην επιτροπή. «Είχα εμπιστευτεί τον πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα