Λιμενικό: Σκηνικό αποκλιμάκωσης της έντασης τις τελευταίες ώρες στα Ίμια


Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στα Ίμια μετά το χθεσινό συμβάν, στην εν λόγω περιοχή, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν

διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα.

Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Το "θερμό" επεισόδιο και οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις

Η Τουρκία -όπως φαίνεται- επιθυμεί αλλαγή του στάτους κβο στα Ίμια, τα οποία παρουσιάζει ως «τουρκικά νησιά»! Η στάση της Τουρκίας προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και για την τακτική που έχει ακολουθήσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον τελευταίο καιρό.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια μας ανήκουν

Επίθεση κατά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και να διαστρεβλώσει την αλήθεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, οι επικίνδυνοι χειρισμοί πραγματοποιήθηκαν από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού σε μία περιοχή η οποία της ανήκει, καλώντας την Ελλάδα να δώσει τέλος σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του σήμερα (13 Φεβρουαρίου), αναφερόμενο σε ένα επικίνδυνο περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ (Ίμια), ισχυρίζεται ότι o γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε «ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας». Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά με μία τέτοια ανακοίνωση επιχειρεί, κάτι που έχουμε συνηθίσει, να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και να διαστρεβλώσει, όπως πάντα, την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο μας τηλεφώνησε στον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους χειρισμούς σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής χθες το βράδυ γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, οι οποίες ανήκουν στη χώρα μας.

Ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι η εχθρική στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στον θαλάσσιο συνεχίζεται και δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή και ότι δεν είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την ελληνική πλευρά να πρέπει δώσει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει χάσει και τον κοινό νου

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο νωρίτερα ανέφερε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

«Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ανέφερε ο κ. Γεννηματάς.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την ελληνική πλευρά, αναφερόμενο στο περιστατικό στα Ίμια, όπου σκάφος του Λιμενικού με πλήρωμα 27 άτομα εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Αλέξης Τσίπρας: «Γεγονότα, όπως αυτό στα Ίμια, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας "επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

Υπογράμμισε, επίσης, "την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης".

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ουάσιγκτον για Ίμια: Να ληφθούν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση

Να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Ελλάδα και την Τουρκία, αναφερόμενο στο περιστατικό στα Ίμια, όπου σκάφος του Λιμενικού με πλήρωμα 27 άτομα εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως «Τουρκία και Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό παγιωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Το θερμό επεισόδιο στα Ίμια

Όλα ξεκίνησαν στις 23:40 το βράδυ της Δευτέρας, όταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα