Κρίσιμη η κατάσταση στην αν. Αττική - Συνεχείς αναζωπυρώσεις


Συνεχίζει ανεξέλεγκτη να καίει για τρίτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολική Αττική.

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα.Σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό Μετόχι Ρη, στη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου - Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου, περιοχή πυκνόφυτη η οποία καίγεται για πρώτη φορά τώρα.

Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς

την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου είπε πως ένα μέρος της φωτιάς κατευθύνεται προς τη θέση Ούλμπερι, όπου απειλούνται σπίτια.

Με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Παραδόθηκαν στις φλόγες δάση και σπίτια

Η φωτιά σε λίγο συμπληρώνει 48ωρο που καίει ακάθεκτη και ενώ δεν υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός, κοινοτάρχες και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές.

Σημειώνεται ότι οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πυροσβεστική: Γιατί είναι κρίσιμη η σημερινή ημέρα

Στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου, επικεντρώνονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Σταυρούλα Μαλλίρη.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι, όπου προσπαθούν να το κρατήσουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη από τη νύχτα και μάλιστα κάποια στιγμή πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι, αλλά οι πυροσβέστες που δίνουν πραγματική μάχη, κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά και μέχρι στιγμής την κρατούν στην χαράδρα.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η πυρκαγιά σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι' αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη λίγο είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό. Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη CANADAIR και 6 ελικόπτερα.

Οι άλλες πυρκαγιές

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Μαλλίρη, το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα, εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Αυτή τη στιγμή εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

β. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:

Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι 'Ανω Βολίμων, Σκούτα 'Ανω Βολίμων, Μεγαλώνι, 'Ανω Θέση - Ασκός Βολίμων, 'Αγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, 'Αγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριό, Νικολουδάκη, Αγαλά. Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π (Ericson).

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Μαλλίρη απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες, κάνοντας έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Επίσης, όσοι βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών, ενώ αν δουν πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών

Πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών έχουν αναρτηθεί για τους πολίτες στις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr, του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr καθώς και στους συνδέσμους της Περιφέρειας Αττικής, στους οποίους υπάρχει αναρτημένο σχετικό πληροφοριακό υλικό:

-Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών
-Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
-Κατευθυντήριες οδηγίες κατά την άσκηση της μελισσοκομίας
-Προστατευτικά μέτρα από τον καύσωνα.

Επίσης, βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και «ευπαθείς» περιοχές που έχουν εκδώσει οι Αντιπεριφερειάρχες ως πρόεδροι των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα, για τις ημέρες εκείνες που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα