Μαίνεται η φωτιά στην Αττική - Νέες αναζωπυρώσεις στο Μετόχι


Ανεξέλεγκτη κατακαίει για τρίτη ημέρα τα πάντα στο πέρασμά της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολική Αττική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, όπου πλέον επικεντρώνονται οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πύρινης λαίλαπας, που άφησε πίσω ήδη τεράστιες καταστροφές: Δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους και καμμένα σπίτια, ενώ ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς σημειώθηκαν λίγο

μετά τις 9:00 το πρωί κοντά στον οικισμό Μετόχι Ρη, στη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου - Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα σε Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου είπε πως ένα μέρος της φωτιάς κατευθύνεται προς τη θέση Ούλμπερι, όπου απειλούνται σπίτια.

Στην περίπτωση του Σαλαμιδίου, η περιοχή είναι πυκνόφυτη και δεν έχει χτυπηθεί από τη φωτιά που μαίνεται από την Κυριακή, που σημαίνει ότι οι φλόγες έχουν δασική ύλη να κάψουν. Ευτυχώς στο σημείο δεν υπάρχουν σπίτια.

Με το πρώτο φως της ημέρας, την προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής συνδράμουν τέσσερα ελικόπτερα που επιχειρούν κυρίως στην χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά, αν και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις και στον Κάλαμο.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες. Από τις 06:30 ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού στις οποίες εναποθέτουν όλοι τις ελπίδες τους για τον περιορισμό του μετώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, ωστόσο δεν αποκλείεται την επόμενη ώρα οι δυνάμεις να ενισχυθούν.

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας, τα οποία κινδυνεύουν όταν η φωτιά ξεφεύγει εκτός χαράδρας. Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε μέσο να τα σώσουν. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια πλέον, στην περιοχή, δεν διαθέτουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα.

Όπως δήλωσε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Άγιο Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε ύφεση βρίσκονται τα δύο μέτωπα της φωτιάς στην Ηλεία, στην Ανάληψη και την Αγία Κυριακή. Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 55 δασικές και 27 αστικές πυρκαγιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα