Κινέζεος ΥΠΕΞ: Αβεβαιότητα για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω Τραμπ


Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αντιμετωπίζουν νέες αβεβαιότητες, αλλά με αμοιβαίο συμφέρον για τα βασικά τους συμφέροντα, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως ένα μεμονωμένο άτομο δεν θα παρεμποδίσει τους δεσμούς, πιθανώς αναφερόμενος στον επερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη καθημερινή εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία

Ζινπίνγκ-Τραμπ μετά την εκλογή του δεύτερου στις ΗΠΑ ήταν ένα θετικό σημάδι ομαλής μετάβασης στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Φυσικά, κοιτώντας μελλοντικά οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν νέες περιπλοκότητες και αβέβαιους παράγοντες», σχολίασε ο πολιτικός σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Αλλά ''μεγάλα βουνά δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν το ποτάμι από το να φτάσει στη θάλασσα''», πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στο αρχαίο κινεζικό ποίημα που είχε επικαλεστεί τον Ιούνιο σε κινεζικοαμερικανικό φόρουμ υψηλών κλιμακίων.

«Μόνο αν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σεβαστούν η μία την άλλη και αναλογιστούν τα βασικά συμφέροντα και ανησυχίες της άλλης, μπορεί να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη, σταθερή συνεργασία και να οδηγήσει σε αμοιβαία οφέλη», πρόσθεσε ο Wang.

«Αυτή είναι μια ιστορική τάση που δεν μπορεί να αλλάξει από τη θέληση ενός μεμονωμένου ατόμου και είναι η σωστή κατεύθυνση για την εξέλιξη των δεσμών Κίνας-ΗΠΑ», πρόσθεσε, χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως μία από τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά είναι μια ομαλή μετάβαση στις σχέσεις των δύο χωρών, για να «ανοίξουν νέες προοπτικές συνεργασίας» και να έχουν ένα πιο σταθερό, υγιές πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για την Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο Wang υπογράμμισε πως η υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κίνας είναι μια «ιερή αποστολή» για την κινεζική διπλωματία.

Keywords
Τυχαία Θέματα