Κεντροαριστερά: Το πρώτο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα


Από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24 μεταδόθηκε το πρώτο debate για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά, στο οποίο έλαβαν μέρος πέντε από τους δέκα υποψηφίους και συγκεκριμένα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τη Φώφη Γεννηματά, δεν συμμετείχε ούτε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λόγω προβλήματος υγείας. Από το debate απουσίαζαν επίσης και οι Δημήτρης

Τζιώτης, Απόστολος Πόντας και Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Αιχμές αλλά ενωτική διάθεση

Με εκατέρωθεν αιχμές αλλά και εμφανή ενωτική διάθεση εμφανίστηκαν στη πρώτη τηλεμαχία τους.

Οι πρώτες τοποθετήσεις των υποψηφίων

Ενός λεπτού ήταν οι πρώτες τοποθετήσεις που έκαναν οι υποψήφιοι στην αρχή της τηλεμαχίας.


Σταύρος Θεοδωράκης: Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που γίνεται σήμερα και γι’ αυτό που κάνουμε. Ενώνουμε την Δημοκρατική παράταξη εμπλουτίζουμε την Δημοκρατία. Δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν τον επικεφαλής ενός εντελώς νέου κόμματος. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα ριζικά.

Γιώργος Καμίνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε οικτρά τις ελπίδες των πολιτών και η ΝΔ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις. Πρόοδος σημαίνει αξιοκρατία. Εξωστρέφεια και όχι κλειστά συστήματα. Ξεκινάμε για μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζει εξίσου και τους ικανούς και τους αδύναμους.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και όλων των χωρών της ΕΕ είναι η άνοδος των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του συντηρητισμού. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος.

Γιάννης Μανιάτης: Μέσα στα μνημόνια το ΠΑΣΟΚ στάθηκε όρθιο και κατάφερε να κρατήσει και την χώρα όρθιο. Ως υπουργός έδωσε το στίγμα μου και κατέβαλα σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά.

Γιάννης Ραγκούσης: Πιστεύω πολύ στη νέα προοδευτική παράταξη και ακόμη περισσότερο στη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Κοινωνική προϋπόθεση είναι οι αβοήθητοι Ελληνες να νιώσουν ότι το κάνουμε γι’ αυτούς όχι για μας, για να γίνουμε καλά αμειβόμενοι κρατικοί αξιωματούχοι. Πολιτική προϋπόθεση είναι να την απελευθερώσουμε από την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους 5 υποψηφίους.

Ο πρώτος γύρος της συζήτησης ήταν για τα εσωκομματικά

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα του Γιώργου Κουβαρά ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ξανά το θέμα της ψήφου εξ αποστάσεως λέγοντας ότι η κυρία Γεννηματά δεν ήθελε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Γύρισε, όμως, σελίδα καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για να αναδείξουν μία νέα ηγεσία. Ο πρόεδρος του Ποταμιού προέβλεψε σκληρή αντιπαράθεση αλλά τόνισε ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι, ο καθένας βέβαια με τις δικές του αξίες.

Η επόμενη μέρα θα είναι χάος, ρώτησε ο Γιάννης Πολίτης τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έμεινα στην παράταξη τα δύσκολα χρόνια και το ίδιο θα πράξω και τα επόμενα χρόνια, ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα δικαιώνουν τη σύγκρουση με τη Φώφη Γεννηματά στην κεντρική επιτροπή του περασμένου Απριλίου, προσέθεσε. Η παράταξη δε μπορεί να είναι αρχηγικό κόμμα, αν κερδίσω το 2018 θα πάμε σε συνέδριο, δε θα είμαστε Βαβέλ όπως είδαμε προχθές στη Βουλή, διεμήνυσε.

Πολυκομματικός ή πολυτασικός ο νέος φορέας, ρώτησε η Αγγελική Σπανού τον Γιώργο Καμίνη. Πρέπει να πάμε σε ενιαίο κόμμα με τάσεις, απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων. Σεβόμενοι και την ιστορία και τη συμβολή του καθενός, επισήμανε. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουμε πάντα με μία φωνή, προσέθεσε και μίλησε για μία κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη μέρα.

Για τη στρατηγική του δεύτερου γύρου ήταν η επόμενη ερώτηση στον Γιάννη Μανιάτη. Πιστεύω ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο, απάντησε ο βουλευτής Αργολίδας και άσκησε κριτική για το ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για πολλά ντιμπέιτ. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε και αυτός υπέρ ενός νέου και ενιαίου φορέα.

Για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τις ψήφους του ΚΙΔΗΣΟ ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Όπως αντιμετωπίζω κάθε ψήφο, απάντησε ο πρώην υπουργός. Δεν έχω καμία διαφορετική μεταχείριση για κανέναν, ξεκαθάρισε.

Στο δεύτερο σκέλος του debate οι υποψήφιοι ρώτησαν ο ένας τον άλλο, απευθείας.

Θεοδωράκης ρωτά Καμίνη: Θα διατηρήσεις τη θέση του δημάρχου; Εγώ αφιερώνω 18 με 20 ώρες την ημέρα στο Ποτάμι εσύ το εμφάνισες ως part time job

Απάντηση Καμίνη: Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα. Ο Ρέντσι δεν παραιτήθηκε. Ο Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισίων και του κόμματός του,όπως και ο Μιτεράν. Το θέμα είναι πώς κατανέμει κανείς δημιουργικά το χρόνο του. Εδώ δεν πάμε για ένα αρχηγικό κόμμα, πάμε να φτιάξουμε συλλογική ηγεσία όπου θα έχουμε όλοι ρόλο. Πάντοτε στη ζωή μου έκανε δύο πράγματα με επιτυχία και συνέπεια.

Ανδρουλάκης ρωτά Θεοδωράκη: Αφού το Ποτάμι ανήκει στον κεντρώο χώρο γιατί δεν επέλεξε να συνεργαστεί στη Βουλή με το κόμμα των φιλελευθέρων αλλά με τους σοσιαλδημοκράτες.

Απάντηση Θεοδωράκη: Ο μεγάλος προοδευτικός χώρος χωράει και σοσιαλιστές και δημοκράτες και φιλελεύθερους ακτιβιστές. Αν εκλεγώ θα υπάρχει χώρος για όλους: Από δεξιά μέχρι αριστερά. Τα άλλα είναι λογική μικρού κόμματος.

Μανιάτης ρωτά Θεοδωράκη: Αφού δεν πήγε όπως θα ήθελες το Ποτάμι γιατί να πάει με την ηγεσία σου καλύτερα ο νέος φορέας;

Απάντηση Θεοδωράκη: Μπορεί να σε ξεχωρίζω αλλά είσαι βουλευτής που από 40% πήγε στο 4%, πώς μπορείς να ρωτάς για ένα κόμμα που από 6% πήγε στο 5%. Η ΔΗΑΝΑ απέτυχε; Ο Κύρκος απέτυχε; Ο Μάνος απέτυχε; Το ίχνος που αφήνει κάθε κόμμα δεν είναι πάντα ανάλογο με τα ποσοστά του. Χρειάζεται τολμηρότητα και γρήγορες αποφάσεις.

Ακολούθησε μία κοινή προς όλους ερώτηση από τον δημοσιογράφο των Παραπολιτικών Ανδρέα Παπαδόπουλο. Τι διαφορετικό θα έκαναν από τον Γιώργο Παπανδρέου και πως αποτιμούν την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ήταν το ερώτημα.

Σταύρος Θεοδωράκης: Η χώρα χρεοκόπησε δεν υπήρχε άλλη λύση από την Ευρώπη, το πρόβλημα είναι ότι πήγαν με τα χέρια ψηλά. Η χώρα δεν έπρεπε να δεχθεί κακές προτάσεις.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είχαμε πολλές επιλογές, αν κάναμε ένα λάθος ήταν ότι δεν ενοχοποιήσαμε την περίοδο Καραμανλή.

Γιώργος Καμίνης: Η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε τομέα όπως τη Διαύγεια, τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά δεν προετοίμασε την κοινή γνώμη για κάποιες από τις μεταρρυθμιστές πολιτικές του μνημονίου.

Γιάννης Ραγκούσης: Τα λεφτά της χώρας είχαν ξοδευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν εμείς κληθήκαμε να σώσουμε τη χώρα. Η χώρα δεν είχε άλλη λύση.

Γιάννης Μανιάτης: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη χώρα. Πατριωτικά αναλάβαμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Το ίδιο έγινε και με το PSI.

Η τελική τοποθέτηση των υποψηφίων

Γιάννης Ραγκούσης: Δεν αρκεί η ενότητα, χρειάζεται να αλλάξουμε. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο δεξιό ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν τη χώρα. Και όχι να υφαρπάξουμε τη ψήφο των πολιτών όπως έκανε ο κ Τσίπρας με τερατώδη ψέματα.

Γιάννης Μανιάτης: Θα παλέψω για την Ελλάδα της δημιουργικής ανατροπής και της δημιουργίας νέου πλούτου.

Γιώργος Καμίνης: Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων και των πολιτών. Αλλά και μεταξύ μας, ότι αύριο θα είμαστε όλοι μαζί, όποιος και να εκλεγεί στην ηγεσία της παράταξης. Εγώ θα είμαι εδώ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Όταν μπαίνω σε ένα αγώνα παλεύω για τη νίκη, αλλά είμαι αποφασισμένος να συμμετέχω και ως στρατηγός και ως στρατιώτης. Πρέπει να το πει ξεκάθαρα και η κυρία Γεννηματά.

Keywords
ηγεσια, Γιαννης Ραγκουσης, για μας, ραγκουσης, συριζα, νεα δημοκρατια, σημαίνει, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, νέα, εκλογες, βουλη, παπανδρεου, time, βενιζελος, λύση, διαυγεια, μνημονιο, psi, τσιπρας, καμινης, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, αγγελικη, ξανα, κομματα, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, θεμα, ιχνος, πλαισιο, ρωτησε, ψεματα, time, ανδρουλακης, ανοδος, βαβελ, γεγονοτα, γινεται, γυρος, δευτερο, δυνατοτητα, εγινε, υπαρχει, εξωστρεφεια, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ιδιο, θεοδωρακης, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαθος, λεφτα, λύση, μπορεις, νικη, νικο, ομαδα, παντα, οδυσσεας, παμε, προβληματα, ρολο, ρωτα, συγκεκριμενα, συνεχεια, στιγμα, φωφη, φωφη γεννηματα, φωνη, χαος, χερια ψηλα, κωνσταντινος, ωρες, ανηκει, δημητρης, ερωτησεις, για μας, χωρα, σημαίνει, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα