Καρύδα: Οι ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία μας


​Συγκεκριμένα τα 100 g του πυρήνα της καρύδας ισοδυναμεί με 354 θερμίδες. Ένα μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Το σημαντικό κορεσμένο λιπαρό οξύ στην καρύδα είναι το λαυρικό οξύ (1:12 άνθρακα λιπαρό οξύ). Το Λαυρικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα (HDL).

Ο χυμός της καρύδας αποτελείται από απλά σάκχαρα, ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία, και βιοενεργές ενώσεις όπως η κυτοκινίνη, και ένζυμα όπωςη όξινη φωσφατάση, η καταλάση,η αφυδρογονάση, η υπεροξειδάση κ.λ.π .Συνολικά, αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην πέψη και στον μεταβολισμό.

Το

λάδι της καρύδας εξάγεται από τον πυρήνα του καρπού και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, εφαρμόζεται πάνω στο τριχωτό της κεφαλής ως τροφή για τα μαλλιά και επίσης ,χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για την παρασκευή φαρμάκων.

Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν, ότι οι κυτοκινίνες (π.χ. κινετίνη και trans-ζεατίνη) που περιέχονται στο χυμό της καρύδας παρουσίασαν σημαντική εφαρμογή στην αντι-γήρανση, στα αντι-καρκινογόνα, και αντι-θρομβωτικά αποτελέσματα.

Ο πυρήνας είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, και ο ψευδάργυρος.

Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες, υπό την έννοια ότι το σώμα χρειάζεται αυτές τις βιταμίνες από εξωτερικές πηγές για να τις αναπληρώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα