Ελάφρυνση Χρέους: Τα είπε όλα με τη σιωπή της η Μέρκελ


Οι προβολείς έκλεισαν, οι δρόμοι ξανάνοιξαν και το Air Force One έπαιρνε τον Μπαράκ Ομπάμα μακριά από την Αθήνα με προορισμό το Βερολίνο.

Και ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος επί ελληνικού εδάφους για το χρέος της χώρας και όχι μόνο, που έδωσαν ελπίδες στο Μαξίμου για λύση στο πολυεπίπεδο αυτό πρόβλημα,

κάτι που αρνούνται οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση άνοιξε τις σαμπάνιες μάλλον λίγο πρόωρα. Ξεκίνησε να στήνει το νέο αφήγημα επιτυχίας της, με το βλέμμα και στο επόμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου, οπότε θα ανοίξει το ζήτημα, χωρίς να περιμένει να ακούσει τα όσα θα τεθούν στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του Ομπάμα.

Γιατί κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για το ελληνικό χρέος.

Διόλου απίθανο έως δεδομένο, να τέθηκε ως όρος στους συμμετέχοντες δημοσιογράφους στη συνέντευξη να μην υποβάλλουν σχετική ερώτηση με το θέμα. Και σε αυτό το σημείο γίνεται ξεκάθαρη για μια ακόμα φορά η γνώμη της Γερμανίας για το ζήτημα, που.. κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι. Δεν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017: Κοινώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2018.

Άλλωστε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη δώσει απάντηση στις δηλώσεις Ομπάμα, λέγοντας πως παρέχει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα αυτός που μιλά για ελάφρυνση του χρέους της.

Μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί την γερμανική άρνηση- μέσω της σιωπής της Μέρκελ- στο θέμα χρέος η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, που εξελίσσεται σε μάλλον δύσκολη υπόθεση.

Α.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα