Κυβέρνηση: Στόχος το ρεκόρ ταχύτητας στη δεύτερη αξιολόγηση


Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου ανέφερε ως πρώτο ορόσημο για το τέλος της… ανηφόρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την ταχύτατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Όχι τυχαίο γεγονός, καθώς θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τα ισχυρό "όπλο" για να διεκδικήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει πολύ γρήγορα από την πρώτη

που ήταν επεισοδιακή, καθώς δε αυτήν τη φάση γίνεται διαπραγμάτευση για λιγότερο σημαντικές ή επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Έτσι τουλάχιστον εκτιμούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, πάντως, κι αν η διαπραγμάτευση προχωρήσει όσο γρήγορα επιθυμεί η κυβέρνηση και υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup Δεκεμβρίου, η ανοιχτή αντιπαράθεση Γερμανίας- ΔΝΤ.

Εάν η Γερμανία και η Ε.Ε επιμείνει μόνο σε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα, χωρίς τη δέσμευση της Ευρώπης για μέτρα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αναπροσαρμογή προς τα κάτω των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, είναι αμφίβολο, εάν το ΔΝΤ επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή άλλωστε είναι η βασική προϋπόθεση επιστροφής του ΔΝΤ. Το πολιτικά σημαντικό εδώ είναι ότι καμία από τις κινήσεις αυτές δεν παραβιάζει την απόφαση της 24ης Μαΐου.

Και αυτό είναι που κάνει τον κ. Σόιμπλε να μπορεί – απευθυνόμενος στο προεκλογικό κοινό της Γερμανίας δια του φιλικού του Τύπου – να επιμένει οτι καμία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να αποφασισθεί πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018 μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η δεύτερη αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει τα κρίσιμα για το ΔΝΤ ζητήματα (εργασιακό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις).

Και εδώ ο κ. Τζανακόπουλος– λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Ομπάμα - έδωσε την διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικό (δηλαδή staff level agreement) η συμφωνία θα υπάρχει έγκαιρα πριν από την επόμενη συνάντηση του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα