(upd) Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας έξω από τη Θεσσαλονίκη - Δύο νεκροί (pics)


Εκτροχιασμός τραίνου σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αδένδρου, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Δύο νεκροί, ένας 50χρονος και ένας 39χρονος, και άλλοι 5 τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι μέχρι στιγμής το τραγικό αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που σημειώθηκε στις 21.45 το βράδυ του Σαββάτου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης.


Συγκεχυμένες

πληροφορίες με τον αριθμό των νεκρών - Οι πληροφορίες:

Λίγα λεπτά πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Κώστας Καρακατσιανόπουλος έκανε λόγο -κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ- για δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς, την ώρα που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε νωρίτερα αναφέρει με επίσημη ανακοίνωσή της ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Με την αγωνία συγγενών και φίλων των επιβατών που βρίσκονταν στο τρένο να κορυφώνεται, το τοπίο παραμένει θολό, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα.

Νέα ενημέρωση εξέδωσε η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το ατύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Χθες στις 21:45 η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο ΑθήναΘεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, μετά από εντολή του Υπουργού κυρίου Χρ. Σπίρτζη, μεταβαίνουν επιτόπου στο σημείο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΣΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν δυο νεκροί, τρείς σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες, ένας διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Οι ειδικοί στο τόπο της τραγωδίας

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Υπουργείου Μεταφορών, με εντολή του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, μετέβησαν στον τόπο της τραγωδίας, προκειμένου να ξεκινήσουν την έρευνα για το τι προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Το δυστύχημα

Ο εκτροχιασμός συνέβη 200 μ. πριν από τον τοπικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στο τρένο βρίσκονταν 70 επιβάτες.

Η αμαξοστοιχία Intercity κατά τον εκτροχιασμό έπεσε σε κατοικία. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα δύο πρώτα βαγόνια. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η μηχανή και το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, διέσχισε σπίτι που βρίσκεται κοντά στις γραμμές και το οποίο κατοικείται. Πληροφορίες στο μεταξύ αναφέρουν ότι εκτοχιάστηκαν και τα πέντε βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

Στο σημείο έσπευσαν 21 πυροσβεστικά οχήματα με 45 άνδρες για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό.

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μεταφέρθηκε διασωληνωμένος ένας σοβαρά τραυματίας, ο οποίος και εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, έγινε διακομιδή δύο ακόμη τραυματιών στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Όπως έγινε γνωστό, άλλοι 10 από τους επιβάτες που τραυματίστηκαν πιο ελαφρά, μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς.

Το ταξίδι του Intercity ξεκίνησε στις 16.18 το μεσημέρι κάνοντας το Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μεταφέροντας 70 άτομα. Περίπου στις 21:40 το βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την κατοικία.

(Χάρτης με το σημείο που συνέβη το τραγικό δυστύχημα)



Keywords
Τυχαία Θέματα