Δεκαπενθήμερο... Γολγοθάς για την κυβέρνηση: Φαύλος κύκλος ό,τι κι αν αποφασίσει το ΔΝΤ

08:01 3/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Της Βούλας Μαλαίνου

Ένα 15νθήμερο... Γολγοθά έχει μπροστά της η κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία βρίσκεται σε σύγχυση. Το ολοένα και πιο σφιχτό "ζωνάρι" των δανειστών για τη λήψη νέων, επιπρόθετων μέτρων, το κλιμακούμενο πρέσινγκ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών εδώ και τώρα, καθώς και οι πρώτες "γκρίνιες" στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα η Αθήνα θυσιάζει στο βωμό της αξιολόγησης, φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα

ενώπιον ευθυνών και αποφάσεων.

Και δεν είναι μόνο το "μέτωπο" της διαπραγμάτευσης, που χρήζει προσοχής, αλλά και εκείνο των εθνικών ζητημάτων, που έχουν προκύψει από την φρενίτιδα της κυβέρνησης Ερντογάν, στον απόηχο της απόφασης του Αρειου Πάγου να μην εκδοθούν οι οχτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα βασικά θέματα των ξένων ΜΜΕ τόσο για το θρίλερ της αξιολόγησης όσο και για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εν μέσω πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης και "ζυμώσεων" για το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και συνεργάτες του από τη μία εμφανίζονται ως ένα συμπαγές "μέτωπο" και από την άλλη οι διαρροές των τελευταίων ημερών εγείρουν σενάρια για ενδοκυβερνητικές τριβές. Χαρακτηριστικοί είναι οι "ψίθυροι", που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αρχίσει να "τσινάει" με την πρόθεση της Αθήνας να υποχωρήσει ακόμη και ως προς το αφορολόγητο στο "πόκερ" με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, με απώτερο σκοπό την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ. Το επίμαχο δε επεισόδιο της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον Νίκο Βούτση αποδεικνύει ότι υπάρχει μία "παγωμάρα" στις σχέσεις των δύο πολιτικών, παρότι κυβερνητικά στελέχη το διαψεύδουν.

Η αβεβαιότητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο έχει χτυπήσει "κόκκινο", ενώ ο πρωθυπουργός εξακολουθεί μέσα σε ένα κλίμα αστάθειας να τάζει ανάπτυξη, λύσεις και ευημερία. Οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Αθήνα δεν θα λάβει τις επόμενες δόσεις του δανείου. Ακόμη ένα μήνυμα, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα κινδυνεύει με πιστωτική ασφυξία το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς η αξιολόγηση "σέρνεται" και τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν. Ξένοι οίκοι, αναλυτές και οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα για τον Ιούλιο, επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, τα οποία μάλιστα "αναμασάει" και η ίδια η Αριστερά, δεδομένης της επίμαχης δήλωσης του Νίκου Ξυδάκη.

Με βάση όλα τα παραπάνω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό το ενδεχόμενο των εκλογών κερδίζει πόντους, αν και στο Μαξίμου εξακολουθούν να "ξορκίζουν" την εκλολογία. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης άνοιξε μία "χαραμάδρα", τονίζοντας πως θα πρόκειται για λύση μπροστά σε απελπιστικό αδιέξοδο.

Ουσιαστικά, όμως, η χώρα βρίσκεται ήδη στο τέλμα, ενώ όσο και αν η απόφαση του ΔΝΤ αποτελεί "κλειδί" για την πορεία της αξιολόγησης, άρα και της οικονομίας, στην πραγματικότητα μιλάμε για φαύλο κύκλο. Στις 6 Φεβρουαρίου, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, θα δρομολογηθούν εξελίξεις, καθώς το Ταμείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για το χρέος, η οποία θα καταλήγει στο ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Από κει και μετά τα παζάρια με τους Ευρωπαίους θα είναι μεγάλα, η τρόικα θα πρέπει κανονικά να επιστρέψει στην Αθήνα και κυβέρνηση και δανειστές καλούνται έως τις 20 του τρέχοντος μηνός να έχουν διανύσει όλη την απόσταση, που τους χωρίζει, έτσι ώστε στο επικείμενο Eurogroup να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ναι, αλλά μέχρι τότε το ΔΝΤ θα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, δεδομένης και της νέας κυβέρνησης Τραμπ; Σε περίπτωση που το Ταμείο αποφασίσει να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί εγκλωβισμένη στο τέταρτο μνημόνιο, ο λαός θα "σηκώσει" κι άλλα, πιο επώδυνα μέτρα στις πλάτες του και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα βρεθεί πιο εκτεθειμένη από ποτέ για την υπογραφή της σε ακόμα μία "αφαίμαξη" των Ελλήνων.

Αν το Ταμείο αποχωρήσει, τότε η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία δε θα συνοδεύεται από ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ενώ μέχρι αυτή να επιτευχθεί θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τη στιγμή που τον Ιούλιο λήγουν ομόλογα-"φωτιά".

Αν το ΔΝΤ απλώς δεν λάβει απόφαση έως τις 20 φεβρουαρίου, τότε η χώρα σύντομα θα κηρύξει στάση πληρωμών, αφού θα είναι εκτός προγράμματος, άρα και χωρίς λεφτά στα Ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα