«Δεν είμαι τραπεζίτης, αλλά επιχειρηματίας»

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Θεόδωρου Αριστοδήμου από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής
Στην επόμενη δικάσιμο, που είναι ορισμένη για τις 10 Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η απολογία του Ανδρέα Ηλιάδη. Να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η απολογία του Αντρέα Αρτέμη

Το θέμα του κεφαλαιακού κενού και του ελλείμματος, που ξεπερνούσε τα €200 εκ., κυριάρχησε στην τελευταία ημέρα της αντεξέτασης του Θεόδωρου Αριστοδήμου από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της απολογίας του κ. Αριστοδήμου

ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Αριστοδήμου είναι κατηγορούμενος στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της, των Αντρέα Αρτέμη, Ανδρέα Ηλιάδη, Γιάννη Πεχλιβανίδη και Γιάννη Κυπρή, με κύρια κατηγορία αυτήν της χειραγώγησης της αγοράς.

Ερωτηθείς αν απασχολούσε την Τράπεζα το θέμα της κάλυψης του κεφαλαιακού κενού μέχρι τις 30/6/12 απάντησε «αρκετά», αναφέροντας επίσης ότι το θέμα πρέπει να απασχολούσε και μερίδα των μετόχων. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ανδρέα Ηλιάδη στην ομιλία του στη ΓΣ, ότι είχε καλυφθεί το 80-90% του κενού, είπε ότι είχε ακούσει αυτό το ποσοστό αλλά δεν διέτριψε επ’ αυτού.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι δεν θυμάται πάρα πολλά πράγματα και ότι βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει το Δικαστήριο να βρει την αλήθεια, για να απαντήσει ο κ. Αριστοδήμου πως «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πω ψέματα για να βρεθεί η αλήθεια».

Είπε, επίσης, ότι ακόμα και αν του υποβαλλόταν ερώτηση για το εάν η Τράπεζα θα ζητούσε κρατική στήριξη δεν θα την απαντούσε, διότι δεν ήταν σίγουρος και δεν είχε κάτι το συγκεκριμένο να πει, γιατί υπήρχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες.
Η κ. Ευθυβούλου του υπέβαλε τη θέση ότι, ενώ ο κόσμος αγωνιούσε να μάθει τι γίνεται με το θέμα του κεφαλαιακού κενού και τα όσα του ανακοίνωσαν στις 10/5/2012 με τα €200 εκ. ως έλλειμμα και ενώ γνώριζε ότι όχι μόνο δεν θα καλύπτετο αυτό το ποσό αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο το κενό, εντούτοις, είπε στον κόσμο ότι το κενό ήταν περίπου €200 εκ.

«Όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο στη ΓΣ. Δεν ανέφερα κανένα συγκεκριμένο ποσό για το θέμα του κεφαλαιακού κενού γιατί υπήρχαν πάρα πολλά ερωτηματικά», απάντησε. Του υπέβαλε επίσης πως, ενώ γνώριζε ότι το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, είπε στον κόσμο πως το έλλειμμα των €200 εκ. θα καλυπτόταν με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δη των ασφαλιστικών, ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα μέχρι τις 30/6 για κάτι τέτοιο.

Ο κατηγορούμενος διαφώνησε με τις υποβολές, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε πει οτιδήποτε γιατί δεν είχε κάτι συγκεκριμένο υπόψη του, ενώ αναφέρθηκε ξανά στις προσπάθειες της Τράπεζας για ικανοποίηση του στόχου κάλυψης του κεφαλαιακού κενού.

Πάντως, σε προηγούμενη δικάσιμο, ο κ. Αριστοδήμου είχε πει ότι, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου στις 19/6/2012, αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν πως ο στόχος για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τις 30/6/2012 θα επιτυγχάνετο.

Έφυγα… λόγω υγείας
Ο κ. Αριστοδήμου επανέλαβε ότι μετά τις 19/6/2012 δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, από την οποία αποχώρησε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, πλην της υπογραφής μιας επιστολής του πρώην Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Σταυρινάκη, ημερομηνίας 21/6/2012. Για τα προβλήματα της υγείας, του ο κ. Αριστοδήμου είπε πως από τον Μάρτιο του 2012 οι γιατροί του είχαν πει ότι κρατούσε στα χέρια του μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Σε ερώτηση εάν θεωρούσε τον εαυτό του τραπεζίτη απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του τραπεζίτη, αλλά επιχειρηματία. Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε επίσης ότι, στη δική του σκέψη, το θέμα της πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του συγκροτήματος υφίστατο από τις αρχές του 2012. Σε ερώτηση εάν ως Πρόεδρος της Τράπεζας αντιλαμβανόταν το μέγεθος της ευθύνης του που απέρρεε από τη θέση αυτή, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι, «με το μυαλό που διέθετα, είχα και την ανάλογη αντίληψη».

Θυμάμαι όσα λέω
Σε ερώτηση τι ήθελε να μάθει το επενδυτικό κοινό και οι μέτοχοι στη ΓΣ στις 19/6 από την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι στη συνέλευση συμμετείχαν 3.000 μέτοχοι και ο κάθε μέτοχος είχε στο μυαλό του διαφορετικά θέματα για τα οποία να ζητούσε ενημέρωση.

Σε ερώτηση κατά πόσο ήθελαν να μάθουν αν η Τράπεζα προσανατολίζετο να ζητήσει κρατική στήριξη, είπε ότι ενδεχομένως κάποιος να ήθελε να το μάθει και αυτό, προσθέτοντας πως είχαν υποβληθεί πάρα πολλές ερωτήσεις «και δεν μπορώ να θυμάμαι την κάθε ερώτηση που υποβλήθηκε».

Σε ερώτηση ποίες ερωτήσεις θυμάται να είχαν υποβληθεί, είπε ότι θυμάται να είχε υποβληθεί ερώτηση για τα δάνεια των διοικητικών συμβούλων, καθώς επίσης και για τις απολαβές των μελών του ΔΣ, όσο και των ανώτατων εκτελεστικών διευθυντών.

Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι δεν θυμάται να είχε υποβληθεί ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της Τράπεζας Κύπρου, για να του υποδειχθεί από την κ. Ευθυβούλου η θέση ότι του είχε υποβληθεί μια τέτοια ερώτηση αλλά ουδέποτε την απάντησε.
«Θέλω να πω στο Δικαστήριο την αλήθεια και όσα θυμάμαι», ήταν η απάντηση του κ. Αριστοδήμου.

Σειρά παίρνει ο Ηλιάδης
Στην επόμενη δικάσιμο, η οποία είναι ορισμένη για τις 10/2 στις 9 το πρωί, θα αρχίσει η απολογία του Ανδρέα Ηλιάδη. Να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί και η απολογία του Αντρέα Αρτέμη. Η υπόθεση είναι ορισμένη επίσης για ακρόαση κατά τις ημερομηνίες 20/2, 21/2, 22/2, 2/3. 3/3, 7/3 και 9/3 στις 9 το πρωί. Η δικάσιμος στις 9/2 ακυρώθηκε.

Το Κακουργιοδικείο, με ενδιάμεση απόφασή του, στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της συνωμοσίας, για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα