Πέντε στελέχη του Eurogroup βλέπουν το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος


Την Παρασκευή συναντώνται πέντε υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Κυρίως πιάτο" στη συνάντηση αυτή που θα γίνει στο Βερολίνο, θα είναι το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες

για τα θέματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση.

​Μεγάλη απούσα από τη συνάντηση θα είναι η Ελλάδα. Μια συνάντηση, που αν και ανεπίσημη, είναι μείζονος σημασίας για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε, από το αποτέλεσμα της συνάντησης της Παρασκευής θα κριθούν πολλά, με τελευταίο σταθμό το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Μπούντεστακ έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει εν τούτοις υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν νωρίτερα ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

​Εν τω μεταξύ, νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ να παραμένει στον αέρα, παρά το πρόσφατο "παράθυρο" που άνοιξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, προσχωρώντας καταρχήν στις θέσεις του Ταμείου.

Με το ΔΝΤ να είναι με το ένα... πόδι στο ελληνικό πρόγραμμα και με το άλλο έξω, η Ε.Ε επεξεργάζεται ένα plan B, σε περίπτωση που η συμφωνία για την Αθήνα "ναυαγήσει". Αυτό τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι Κομισιόν και Ταμείο δεν συμφωνούν ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για τη συνάντηση

Keywords
Τυχαία Θέματα