Αγγλία: Οι μαύρες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού


Σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού από ό,τι οι λευκές γυναίκες, έχουν οι μαύρες γυναίκες στην Αγγλία, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας του Καρκίνου σε συνεργασία με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας η οποία δημοσιεύθηκε στο BBC.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή ανάλυση από του Cancer Research UK, στο 25% των μαύρων γυναικών

με καταγωγή από την Αφρική η διάγνωση γίνεται όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο η νόσος, ενώ στις μαύρες γυναίκες που κατάγονται από την Καραϊβική το ποσοστό φτάνει στο 22%. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι στις λευκές γυναίκες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 13%.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ζωτικής σημασίας, όπως επισημαίνουν, είναι να αλλάξουν τα χαμηλά επίπεδα διάγνωσης της νόσου, με έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και προληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μαύρες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι λευκές γυναίκες να πάνε για μαστογραφία όταν προσκαλούνται από το National Health Service (NHS) της Αγγλίας.
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου είναι πολύ σημαντική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διότι όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η νόσος τόσο πιο καλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να έχει καλύτερη έκβαση.

Μια ομάδα υποστήριξης στο Λιντς βοηθά τις μαύρες γυναίκες με καταγωγή από την Αφρική και την Καραϊβική, οι οποίες είτε έχουν είτε είχαν καρκίνο του μαστού οι ίδιες ή κάποιο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όπως επεσήμανε η Dr Julie Sharp, του Cancer Research UK, όλες οι γυναίκες αν παρατηρήσουν κάτι που δεν είναι φυσιολογικό, ή έχουν ένα σύμπτωμα που παραμένει για καιρό ή έχει χειροτερέψει, θα πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό τους για έλεγχο. Αυτό μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να κάνουν έλεγχο αν παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος τους, όπως έκκριση θηλής ή αλλαγές στο δέρμα.

Να σημειωθεί ότι η εξέταση μαστού (μαστογραφία) προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες στην Αγγλία ηλικίας 50-70 ετών. Το National Health Service (NHS) της Αγγλίας βρίσκεται στη διαδικασία της επέκτασης του προγράμματος δοκιμαστικά, προσφέροντας έλεγχο σε ορισμένες γυναίκες ηλικίας 47-73 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα