Συμφωνία χωρίς μέτρα και υποχωρήσεις ως το Eurogroup θέλει το Μαξίμου


Εμμένει στις θέσεις της η κυβέρνηση και στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα κλείσει η β’ αξιολόγηση και θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Παρά τη χθεσινή ψυχρολουσία από τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης, τα εργασιακά, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κα., η πρώτη επίσημη αντίδραση του Μαξίμου δείχνει πως έχουν ξεκινήσει οι.. ασκήσεις νηφαλιότητας, αλλά και επιμονής στις κόκκινες γραμμές με στόχο όμως τη συμφωνία

στο επόμενο Eurogroup.

"Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Χίλτον και θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και στο σκέλος των δημοσίων δαπανών", είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε:

"Υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι όμως σαφές ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών".

Σημείωσε πως "στο Eurogroup επιζητάμε μια πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα και από εκεί και πέρα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση". Διευκρίνισε δε, ότι "δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια, (αντιθέτως) υπάρχουν οι δυνατότητες και προϋποθέσεις ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα".

Και σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, "αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις μεριές να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη βάση του χρονοδιαγράμματος. Δηλώνουμε, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η δική μας προσπάθεια κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν την προσπάθεια για να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές, κατά τρόπο κοινά αποδεκτό".

Με βάση και την ολοκλήρωση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων, τα εργασιακά ήταν εξάλλου από τα βασικά θέματα των ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ. Δ. Τζανακόπουλος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει τα "ισχυρότατα επιχειρήματα" που έχει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. "Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα εξαιτίας του ότι είναι σε πρόγραμμα ότι είναι το ‘μαύρο πρόβατο' της Ευρωζώνης. Αντιθέτως όλα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. πρέπει να ισχύουν και στη χώρα μας. Είναι αρχές του Κοινοτικού κεκτημένου"», επέμεινε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ειδικότερα, "η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κλείνει το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μια και καλή ενώ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, οικονομικά, νομικά όπως και την εμπειρία από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η επαναφορά τους όχι μόνο θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά το αντίθετο: θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα και νομίζουμε ότι στο τέλος θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές", συμπέρανε επ' αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το ζήτημα του χρέους αλλά και τη δυνατότητα συγκλίσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα, επεσήμανε πως "δεν είναι πολιτικά ουδέτερο, γιατί αφορά στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή τη στιγμή με την ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης. Παρόλα αυτά είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι αν βλέπαμε συγκλίσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα