Απαγωγή Λεμπιδάκη: Ψάχνουν συνεργούς των δραστών και στην Αθήνα


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση στην πρωτεύουσα για τον εντοπισμό στοιχείων αλλά και τουλάχιστον πέντε προσώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την απαγωγή και ομηρεία του 54χρονου επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη.

“Ουσιαστικά οι έρευνες τώρα αρχίζουν. Μετά την απελευθέρωση του θύματος” τονίζει με νόημα στο protothema.gr αξιωματικός που μετέχει στις έρευνες και προσθέτει “Στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένα σπίτια από όπου

φαίνεται πως πέρασαν τα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση και αναζητούνται , τηλεφωνικές κλήσεις και προσωπικές επαφές. Φυσικά, ο κύκλος έχει ανοίξει και εκτός από το πεδίο της Αθήνας οι έρευνες απλώνονται και σε ακόμη τρεις επαρχιακές πόλεις”.

Παράλληλα, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η προανακριτική διαδικασία για την λήψη καταθέσεων και ουσιαστικά στοιχείων που θα επεκτείνουν τις έρευνες για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στην Κρήτη από χθες βρίσκεται ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προκειμένου μαζί με τους κρητικούς αξιωματικούς να δώσουν σήμερα στις 11 το πρωί συνέντευξη τύπου και να παρουσιάσουν αναλυτικά την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι αστυνομικοί από αυτήν τη φάση της ανάκρισης των συλληφθέντων και προσαχθέντων μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου. Από αυτήν την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι ο εγκέφαλος της απαγωγής είναι τελικά ο άνθρωπος ο οποίος στη ζωή του εμφανιζόταν ως ακτιβιστής και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των οφειλετών, ενώ στην πραγματικότητα είναι εκείνος ο οποίος ηγείτο της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο και για τον περίφημο «Αμερικανό», ένα άτομο με ποινικό παρελθόν στην Κρήτη, ο οποίος όμως μετά μετέβη στις ΗΠΑ, το οποίο έμπλεξε με τη μαφία και έκανε φυλακή σε σκληρά αμερικανικά σωφρονιστικά καταστήματα. Τελικά επέστρεψε και πέρασε και από τις ελληνικές φυλακές. Στο στόχαστρο επίσης είναι 4-5 γνωστοί κακοποιοί της νότιας Κρήτης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση όπλων και εκρηκτικών. Με λίγα λόγια, μιλάμε για έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής στην υπόθεση, οι οποίοι διαδραμάτιζαν συγκεκριμένους ρόλους, πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη σχετικά με την υπόθεση απαγωγής, όπου θα καθοριστούν οι ομόκεντροι κύκλοι που απαρτίζονται από άτομα που συμμετείχαν στην υπόθεση και τα οποία είτε έχουν συλληφθεί, είτε έχουν προσαχθεί, είτε έχουν εντοπιστεί. Επίσης, θα αποκαλυφθούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες όλους αυτούς τους έξι μήνες ζούσε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στα έξι τελικά κρησφύγετα, από τα οποία πέρασε αλυσοδεμένος.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πώς η ΕΛ.ΑΣ. θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της 16χρονης, η οποία τελικά διαδραμάτιζε σοβαρό ρόλο για την ηλικία της, αφού ήταν το πρόσωπο που έστελνε τα σημειώματα, αγόραζε τα καρτοκινητά και τις φτηνές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ λέγεται ότι ήταν και ο άτυπος οπερατέρ στην απαγωγή αυτή.

Η ίδια αφέθηκε ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους. Η 16χρονη οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος της απήγγειλε κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απαγωγή και άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβιασμού για λήψη λύτρων. Μέχρι στιγμής έχει διαλευκανθεί πάντως και ο ρόλος των ανθρώπων της νύχτας, με γνωστή δραστηριότητα στην Κρήτη, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η εμπλοκή των “σκληρών”

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν «χοντρό» φάκελο στην Ασφάλεια να ήταν η αρχική ομάδα που κατέστρωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου έξω από το Ηράκλειο.

Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 54χρονου βιομηχάνου ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτό που εξετάζεται είναι η πιθανότητα περίπου ένα μήνα μετά την απαγωγή, η πρώτη ομάδα να διαπίστωσε ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των λύτρων, ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι η η Αστυνομία τους πλησιάζει και έτσι μέσω κοινών συνδέσμων να παρέδωσαν τη σκυτάλη στο δεύτερο κύκλο των απαγωγέων και να αποσυρθούν από την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα